Juhlat Leivonta Nopeat ja helpot Reseptit Yleinen

Mehevä piparkakku-päärynäpiirakka

4.9/5 - (36 votes)

Mehevän jouluinen piparkakku-päärynäpiirakan häviää lautaselta alta aikayksikön. Sen valmistaminen on todella helppoa. Päärynäpiirakkaan ei tehdä ollenkaan erillistä pohjaa, vaan kaikki ainekset tulevat samaan taikinaan. Piirakan taikinasta tulee rahkajogurttipohjaisena ihanan pehmeä ja mehevä.

  • 3 kpl (600g) isoja kypsiä päärynöitä
  • 150 g piparkakkuja
  • 1 prk (300g) Arla Lempi rahkajogurttia
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 kpl kananmuna
  • 1½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 3 dl vehnäjauhoja

Jouluinen piparkakku-päärynäpiirakka on suussa sulavaa

Murenna piparkakut pieneksi muruksi tehosekoittimessa tai käsin. Sekoita kulhossa rahkajogurtti ja voi. Lisää seokseen kananmunat, sokeri, vaniljasokeri, piparkakkumuru, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi puulastalla tai monitoimikoneella.

Kuori päärynät ja poista niistä siemenet. Leikkaa päärynät ohuiksi lohkoiksi. Lisää lohkot piirakkataikinaan. Jos päärynät ovat hieman kovia, leikkaa niistä hyvin ohuita viipaleita. Tällöin ne kypsyvät ja pehmenevät uunissa.

Kaada piirakkataikina voideltuun irtopohjavuokaan halkaisijaltaan 24-28cm.

Paista piparkakku-päärynäpiirakkaa uunin keskitasolla 165°C noin 45-55 minuuttia, kunnes piirakka saa upean värin ja on kypsä. Anna piirakan jäähtyä puoli tuntia ennen nauttimista. Viimeistele piirakka tomusokerilla ja halutessasi jouluisilla koristerakeilla.

Torres Floralis Moscatel Oro, Espanja. Alkon nro 336016. Hinta 12,98€.
Meripihkanruskea, makea, rusinainen, appelsiininkuorinen, hunajainen, kukkainen.

Gancia Asti Dolce, Italia. Alkon nro 008901. Hinta 12,99€.
Makea, keskihapokas, päärynäinen, sitrusmarmeladinen, persikkainen, kukkainen.

Michel Schneider Silvaner Eiswein, Saksa. Hinta noin 18€.
Makea, miellyttävän hapokas, hunajainen, hennon viikunainen ja taatelinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja