Orzo on italialaista alkuperää oleva pastatuote, joka muistuttaa ulkonäöltään riisiä, mutta on valmistettu vehnästä. Orzotto on tyypiltään risottomainen ruoka, joka sopii loistavasti kalan tai lihan lisukkeeksi. Toki orzotto maistuu ihan sellaisenaan!
Orzottoa ja tonnikalaa (4-6 hlölle)
- 3 dl Filos orzo jyväpastaa
- 1 kpl iso keltasipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 dl valkoviiniä
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- 2 dl paseerattua tomaattia
- 3 rkl kanafondia
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1 dl tuoretta ruohosipulisilppua
- 1 l kanalientä
- 200 g Mascarpone-juustoa
- 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
- 400-600 g tuoretta tonnikalaa
- tilkka oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuri tonnikalan maustamiseen
Orzotto sopii loistavasti kalan lisukkeeksi
Kuori sipuli ja valkosipulit. Hienonna ne pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä kasarissa 5 minuuttia. Lisää kasariin valkoviini ja valkoviinietikka. Anna viinin kiehahtaa ja lisää joukkoon orzo jyväpasta. Anna viinin imeytyä pastaan. Lisää kasariin paseerattu tomaatti, kanafondi, mustapippuri ja ruohosipuli. Kaada kasariin kanalientä pienissä erissä koko ajan orzottoa sekoittaen. Orzon kypsymiseen menee noin 13-15 minuuttia. Lisää lopuksi Mascarpone-juusto ja raastettu parmesaani. Nosta orzotto pois liedeltä ja anna sen vetäytyä 5 minuuttia.
Paista tonnikalapihvejä pannulla oliiviöljyssä noin minuutti molemmilta puolilta. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Viimeistele annokset raastetulla parmesaanilla ja ruohosipulilla.
Viinilasillinen
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 15,48€.
Kuiva, hapokas, limettinen, omenainen, päärynäinen, mineraalinen, petrolinen.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 16,49€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 15,90€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja