Juhlien mätiannoksen saa nostettua uudelle tasolle helpolla kikalla. Reseptissä perinteinen mätilisuke smetana maustetaan hippusella limenkuorta ja samppanjaa. Loistava viinivalinta on samppanja, laadukas kuohu- tai valkoviini.
Muikunmätiä, punasipulia ja lime-samppanjasmetanaa (4-6 hlölle)
- 150 g muikunmätiä
- 1 kpl punasipuli
- 3 dl smetanaa (rasvapitoisuus yli 35%)
- ½ dl samppanjaa
- 1 tl hienoksi raastettua limen kuorta
- ripaus mustapippuria myllystä
- (suolaa, jos mäti ei ole valmiiksi suolattu)
Samppanjalla maustettu smetana tuo juhlan tuntua
Pese lime huolellisesti ja raasta sen kuorta 1 tl hienoksi mikroraatimella. Vatkaa smetana kiinteäksi vaahdoksi ja lisää vaahtoon limen kuori sekä samppanja. Annan seoksen maustua jääkaapissa hetken verran. Leikkaa punasipuli pienen pieneksi kuutioksi terävällä veitsellä. Kokoa annos vanhanmallisiin samppanjalaseihin tai pieniin jälkiruokakulhoihin näyttäväksi annokseksi. Nauti!
Viinilasillinen
Mumm Cordon Rouge Brut, Ranska. Alkon nro 008741. Hinta 43,69€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, omenainen, aprikoosinen, tasapainoinen, miellyttävän raikas.
Mumm Le Rosé Champagne BrutMumm Brut Le Rosé, Ranska. Alkon nro 930287. Hinta 55,99€.
Erittäin kuiva, keskihapokas, sitruksinen, metsämansikkainen, tyylikäs.
Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut, Uusi-Seelanti. Alkon nro 943097. Hinta 16,99€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruunainen, ananaskirsikkainen, miellyttävän paahteinen.
Laroche Chardonnay L, Ranska. Alkon nro 007293. hinta 11,99€.
Kuiva, keskihapokas, sitruksinen, hunajameloninen, päärynäinen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja