Katkaravut, uunikirsikkatomaatti, paistettu kananmuna ja kuivatut mustatorvisienet täydentävät herkullisen pinaattirisoton makumaailmaa.
Pinaattirisotto, katkaravut, uunikirsikkatomaatti, mustatorvisienet ja paistettu kananmuna (4 hlölle)
- 200 g tuoretta pinaattia
- 1 kpl purjosipuli
- 30 g voita
- 2 rkl sitruunan mehu
- rouhittua mustapippuria
- suolaa
- sokeria
- 4 kpl terttukirsikkatomaatteja
- ½ dl kuivaa sherryä
- 3 rkl hummerifondia
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- ripaus mustapippuria
- 3 dl risottoriisiä
- 2 dl kuivaa kuohuviiniä
- 7 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
- 50 g Parmesanijuustoa
- 50 g normaalisuolaista voita
- 4 kpl kananmuna
- 150 g kuorittuja katkarapuja
- 10 g kuivattuja mustatorvisieniä
Pinaattirisotto maistuu vaikka kuningatterelle
Pinaatti-purjopaistos:
Huuhtele pinaatinlehdet huolellisesti. Jos lehdet ovat isoja, poista niistä käsin kova tyviosa. Nuoret hennot lehdet kelpaavat sellaisenaan. Huuhtele purjo ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Kuumenna kasarissa voi ja lisää sinne pinaatinlehdet sekä purjo. Hauduta seosta kymmenisen minuuttia ja mausta sitruunanmehulla, ripauksella sokeria sekä suolalla. Seoksen tulisi olla erittäin maukasta. Ota talteen puolet pinaattiseoksesta annoksen koristelua varten.
Uunikirsikkatomaatti:
Sekoita pienessä uuninkestävässä astiassa sherry, hummerifondi, oliiviöljy, suola, sokeri ja mustapippuri. Nostele tomaatit astiaan. Nesteen tulisi ylettää melkein tomaattien yläosan tasolle. Voit lisätä tarvittaessa oliiviöljyä. Nosta vuoka/astia uunin keskitasolle ja paista tomaatteja 130 C tunnin ajan. Nostele tomaatit varovasti valmiin risottoannoksen päälle.
Risotto:
Kuumenna kasarissa puolet pinaatti-purjoseoksesta ja lisää risottoriisi. Kuullota riisi-pinaattiseosta koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada kuohuviini kasariin. Anna viinin imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää vähitellen kuumennettua kasvislientä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Lisää nestettä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Muista sekoittaa riisiä koko ajan. Eri riisimerkit vaativat hieman eri määrän nestettä, mutta liemen loppuessa voit hyvin käyttää vettä. Riisi vaatii kypsyäkseen (al dente) noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi kasariin parmesaanilastut ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua.
Risottoannoksen kokoaminen:
Paista kullekin ruokailijalle kananmuna siten, että keltuainen jää valuvaksi (tai ruokailijan mieltymyksen mukaisesti). Annostele lautaselle risottoa ja koristele se katkaravuilla, pinaatti-purjopaistoksella, kananmunalla ja kuivatuilla mustatorvisienillä.
Viinilasillinen
Gentil ’Hugel’, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 15,90€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, hedelmäisen yrttinen, päärynäinen.
Lugana San Benedetto, Italia. Alkon nro 008234. Hinta 18,99€.
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, viheromenainen, hennon yrttinen.
Yalumba Y Series Barossa Riesling, Australia. Alkon nro 580607. Hinta 11,98€.
Kuiva, hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, hennon mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi