Se parempi hampurilainen

17.7.2015

Post image for Se parempi hampurilainen
Se parempi hampurilainen
38 arviota - 4.8

Vähintään kerran kesässä on pakko valmistaa ulkona grillissä hampurilaisia. Monet palvelevat ruokakaupat jauhavat pyynnöstäsi valitsemastasi lihasta jauhelihaa, josta valmistetaan herkulliset pihvit. Lisäksi keitetään omatekoinen ketsuppi, joka aromisoidaan kuivatuilla sienillä. BBQ-majoneesi ja Guinness-oluessa karamellisoitu sipuli kruunaavat hampurilaisen.

Hampurilainen_2

Hampurilainen, omatekoinen ketsuppi, BBQ-majoneesi & Guinness karamellisoitua sipulia (4 hlölle)

  • 600 g jauhettua härkää (rasvaprosentti noin 20%)
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 2 rkl vastajauhettua mustapippuria
  • 2 kpl kananmunia
  • 3-4 dl auringonkukkaöljyä
  • ½ kpl ime
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  • 1 rkl nestemäistä savua
  • 3 kpl punasipuleita
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl Guinness-olutta
  • 5 rkl ruokosokeria
  • 3 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tlk Mutti-tomaattimurskaa
  • 1 dl vadelmaviinietikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vastajauhettua mustapippuria
  • ½ tl vastajauhettua valkopippuria
  • 1 dl hienoksi murennettua musta tornisientä (tai suppilovahveroa)
  • 150 g kypsynyttä cheddarjuustoa
  • 4 kpl hampurilaissämpylöitä
  • 1 kpl iso kypsä tomaatti

Hampurilainen_3

Jauhelihapihvit
Pyydä kauppiaasi jauhamaan tarpeeksi rasvaa (noin 20%) sisältävästä palasta esimerkiksi etuselkää jauhelihaa. Liha on hyvä jauhaa ainoastaan kerran, että sen koostumus pysyy tarpeeksi lihamaisena. Jos kauppiaasi pystyy jauhamaan lihan vielä lihasyiden myötäisesti, on tulos paras mahdollinen. Muotoile lihasta varovaisesti neljä pihviä ja varo ettei pihvistä tule liian tiivis. Paista kuumassa grillissä ilman rasvaa ja mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Barbecuemajoneesi
Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa sekä 1 tl sinappia. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Lisää valmiiseen majoneesiin savupaprikajauhe ja nestemäinen savu sekä anna sen tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Omatekoinen ketsuppi
Laita tomaattimurska, vadelmaviinietikka, sokeri, mustapippuri, valkopippuri ja murennetut sienet kattilaan. Anna kiehua kasaan hymyillen puoli tuntia. Tarkasta maku ja jäähdytä ketsuppi jääkaapissa.

Guinness karamellisoitu sipuli
Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipulirenkaita kattilassa oliiviöljyssä kymmenisen minuuttia. Lisää Guinness-olut, sokeri, suola sekä viinietikka kattilaan. Anna poreilla kevyesti puolen tunnin ajan välillä sekoittaen. Karamellisoidun sipulin voi käyttää joko lämpöisenä tai kylmänä.

Leikkaa tomaatti ohuiksi siivuiksi ja käytä siivut grillissä nopeasti. Halkaise hampurilaissämpylät ja paahda niihin kaunis väri grillissä. Kokoa hampurilainen laittamalla sämpylän pohjaosan päälle omatekoista ketsuppia ,karamellisoitua sipulia ja majoneesia. Asettele näiden päälle pihvi, cheddarjuustoviipale, tomaatti ja majoneesia. Asettele sämpylän kansi paikalleen. Nauti!

Penina

Viinilasillinen

Penina Touriga National, Portugali. Alkon nro 489767. Hinta 10,90€.
Täyteläinen, keskitanniininen, luumuinen, kirsikkainen, aavistuksen hedelmäinen, mausteinen.

Campo Viejo Reserva 2008, Espanja Rioja. Alkon nro 006576. Hinta 14,49€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän kirsikkainen tuoksu, mausteinen, nahkainen ja pitkä maku.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Dinner4u2 heinäkuu 17, 2015 09:59

Mahtava burgeri!

mikko heinäkuu 17, 2015 10:19

Voi kiitos @dinner4u2 !!

Mikko

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: