Merimiespihvit ovat pataruokien aatelia. Tarina väittää, että laivakokin viimeinen olutpullo päätyi pataan perunoiden ja lihan kanssa. Merimiespihvit olivat syntyneet. Aromipajan versiossa pataan laitetaan naudan paistia, ohuita perunaviipaleita ja porkkanaa.
Merimiespihvit (iso padallinen 10 hlölle)
- 800 g naudan paistia (ulko- tai sisäpaisti)
- 1½ kg perunoita (kiinteä lajike)
- 3-4 kpl isoja sipuleita
- 2 kpl porkkanoita
- 1 plo (0,33l) olutta
- 2 dl lihalientä (suolatonta)
- 2 kpl laakerinlehtiä
- 1 tl rouhittua mauste- tai mustapippuria
- 3-4 tl suolaa (jos käytät suolaa sisältää lihalientä, vähennä suolaa)
Merimiespihvit ovat pataruokien aatelia
Poista naudan paistista kalvot. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi.
Kuori perunat tai pese ne hyvin juuresharjalla. Kuori sipulit ja porkkanat. Siivuta perunat, sipulit ja porkkanat mandoliinilla tai terävällä veitsellä.
Lado pataan kerroksittain perunaviipaleita, sipuliviipaleita ja paistipihvejä. Mausta kerrokset suolalla ja pippurilla. Laita myös laakerinlehdet padan puoliväliin. Jätä perunakerros päällimmäiseksi.
Kaada olut ja lihaliemi padan päälle. Kypsennä pataa uunissa +185°C kannen alla kaksi tuntia. Ota kansi pois viimeiseksi puoleksi tunniksi. Ei haittaa, vaikka pata kypsyisi kolmekin tuntia.
Viinilasillinen
Alma Portuguesa 1l muovipullo, Portugali. Alkon nro 491308. Hinta 13,49€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, boysenmarjainen, kirsikkainen, herukkainen, kevyen mausteinen.
Campo Viejo Crianza. Espanja. Alkon nro 006941. Hinta 12,99€.
Punainen, karpaloinen tuoksu ja täyteläinen, keskitanniininen, marjaisa sekä hennon tamminen maku.
Hewitson Baby Bush Mourvèdre, Australia. Alkon nro 448047. Hinta 16,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karhunvatukkainen, luumuinen, karpaloinen, kevyen pippurinen.
Teksi ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja