Kylmäsavulohi-haukiwallenberg on ehdottomasti yksi lempiruokani. Herkullinen kalapihvi, joka on rapea pinnalta ja pehmeä sisältä. Sen valmistaminen onnistuu helposti, kun käyttää kylmiä aineksia.
Kylmäsavulohi-haukiwallenbergin pihvi ja tomaattirisotto (6 hlölle)
- 600 g haukifileetä
- 200 g kylmäsavulohta
- 3-4 dl kuohukermaa
- 1½ tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 4 kpl kananmunan keltuaisia
- ½ sitruunan mehu
- ½ sitruunan raastettu kuori
- 1 rku tilliä
- 2 -3 dl pankojauhoja (tai korppujauhoja)
- runsaasti voita paistamiseen
Haukiwallenberg on kalapihvi, joka on rapea pinnalta ja pehmeä sisältä.
Paloittele haukifilee ja kylmäsavulohi paloiksi. Pane kalapalat pakkaseen kohmettumaan noin puoleksi tunniksi. Jauha kalapalat ja monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa pienijakoiseksi massaksi. Lisää joukkoon kananmunan keltuaiset, suola, mustapippuri, sitruunan mehu, sitruunan raastettu kuori ja hienonnettu tilli. Kaada joukkoon jääkylmää kermaa pikkuhiljaa. Huolehdi, että taikina imaisee kerman sisäänsä ennen kuin lisäät kermaa. Massan kuuluu olla sellaista, että saat muotoiltua siitä juuri ja juuri pihvit. Pyörittele pihvit pankojauhoissa kauttaaltaan.
Paista pihvejä reilulla keskilämmöllä voissa kaksi minuuttia molemmilta puolilta. Nostele pihvit uunivuokaan ja paista niitä uunissa 200°C 15-25 minuuttia niiden paksuudesta riippuen.
Tarjoile haukiwallenbergit tomaattirisoton kera. Katso linkistä tomaattirisoton resepti: Aromipajan tomaattirisotto
Viinilasillinen
Dreissigacker Vintages Riesling, Saksa. Alkon nro 922016. Hinta 27,48€
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, limettinen, viehkeän mineraalinen, upea.
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, limettinen, omenainen, päärynäinen, mineraalinen, petrolinen.
Gisselbrecht Riesling Organic, Ranska. Alkon nro 544397. Hinta 13,97€.
Kuiva, hapokas, sitruunainen, persikkainen, ananaksinen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja