Herkullinen tomaattirisotto on pienen vaivansa arvoinen ruoka. Aromipajan versiossa risottoon käytetään Västerbottenjuustoa. Västerbottenjuusto on lehmänmaidosta valmistettu voimakkaan aromaattinen kova juusto, jota on kypsytetty vähintään 14 kuukautta.

Täyteläinen Västerbotten tomaattirisotto (4-6 henkilölle)
- 6-8 kpl (700g) isoja kypsiä tomaatteja
- 3 rkl kasvisfondia
- 3 rkl Mutti tuplakonsenroitua tomaattipyreetä
- 2 dl silputtua tuoretta timjamia
- 1 kpl pitkulainen banaanisalottisipuli (tai kaksi normaalia salottisipulia)
- 2 kpl kuorittuja hienonnettuja valkosipulinkynsiä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 dl valkoviiniä
- 4 dl italialaista risottoriisiä (carnaroli- tai arborio lajiketta)
- 3 dl raastettua Västerbotten-juustoa
- 50 g kylmää voita paloina
- suolaa ja mustapippuria
Västerbottenjuustolla maustetun tomaattirisoton maku on koukuttava
Pese tomaatit, halkaise ne ja poista niistä kannat. Leikkaa tomaatit kuutioksi ja laita tehosekoittimeen. Lisää tehosekoittimeen 1 dl vettä, kasvisfondi, tomaattipyree ja hienonnettu tuore timjami. Aja tomaattiliemi samettiseksi. Voit tehdä tämän myös sauvasekoittimella. Laita tomaattiliemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne kevyesti kattilassa ja lisää mukaan riisi. Lisää joukkoon viini ja anna viinin imeytyä riisiin. Ala kypsentämään risottoa koko ajan hämmentäen ja pikkuhiljaa tomaattilientä lisäten. Kun risotto alkaa poreilemaan, kypsennä sitä 16-20 minuuttia. Kun riisi sopivan napakkaa mutta kypsää, poista se lämmöltä ja sekoita mukaan voi ja raastettu Västerbottenjuusto. Mausta risotto lopuksi suolalla, pippurilla.

Viinilasillinen
Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 19,98€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 16,99€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 15,91€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, hunajameloninen, sitruksinen, päärynäinen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi ja Mutti