Juhlat Kasvisruoka Reseptit Yleinen

Maa-artisokkakeitto ja tryffelivaahto

4.8/5 - (21 votes)

Maa-artisokat ovat nyt kauppojen hyllyillä tuoreimmillaan. Maa-artisokkaa kannattaa opetella käyttämään sen hienon maun takia. Siitä valmistuu herkullinen ja pehmeä sosekeitto, jonka makua täydentämään valmistetaan tryffeliöljyllä aromisoitu maitovaahto.

Maa-artisokka on mukulakasvi, jonka sato kypsyy vasta myöhään syksyllä. Mukulat voi myös jättää talvehtimaan maahan ja korjata sadon vasta keväällä. Kuorittuna maa-artisokka tummuu helposti, joten se pitää säilyttää kylmässä vedessä.

Maa-artisokkakeitto ja tryffelivaahto (6 hlölle)

  • 1 l maa-artisokkia
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 2 cm pala palsternakkaa
  • ¼ kpl fenkoli
  • 5 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 20 g voita
  • 2 tl sokeria
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 2 dl maitovaahtoa
  • 1 tl hyvälaatuista tryffeliöljyä

Maa-artisokasta valmistuu herkullinen ja pehmeä sosekeitto

Kuori maa-artisokat ja laita ne heti kylmään veteen tummuminen ehkäisemiseksi. Kuori ja leikkaa sipulit, palsternakka sekä fenkoli kuutioiksi. Freesaa kuutioituja kasviksia kattilassa viitisen minuuttia. Lisää maa-artisokat, kasvisliemi, valkoviini, sokeri, suola ja rouhittu mustapippuri kattilaan. Keitä keittoa puoli tuntia. Kaada keitto tehosekoittimeen kuohukerman kanssa ja soseuta hyvin. Kaada sosekeitto takaisin kattilaan ja anna kiehahtaa. Tarkista suola.

Koristele annos tryffeliöljyllä aromisoidulla maitovaahdolla.

Viinilasillinen

Maa-artisokkakeiton kanssa tarjottavaksi soveltuu erinomaisesti aromaattinen ja makeahko valkoviini tai samppanja.

Kungfu Girl Riesling, Yhdysvallat. Alkon nro 516277. Hinta 16,99€.
Puolikuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, aprikoosinen, mielyttävän mausteinen.

Mumm Cordon Rouge Brut, Ranska. Alkon nro 008741. Hinta 43,69€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, omenainen, aprikoosinen, raikkaan tasapainoinen.

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi