Modernin joulumenun jälkiruoaksi tarjoillaan rommi-omena lehikäinen ja kotitekoista vaniljajäätelöä. Sain mahdollisuuden vierailla kokkikoulu Espassa ja kokkailla mielenkiintoisen modernin joulumenun yhdessä Alex Nurmen ja Matti Lempisen kanssa. Kokkikoulu Espa on tilausravintola, joka soveltuu hyvin tilaisuuksiin, joissa vieraiden kanssa valmistetaan yhdessä herkullisia menukokonaisuuksia. On uskomattoman palkitsevaa kokkailla suussa sulavia herkkuja yhdessä työtovereiden, tärkeiden asiakkaiden tai ihanien ystävien seurassa.
Tämä kolme artikkelia sisältävä artikkelikokonaisuus jatkuu nyt jälkiruoalla.
Tässä linkit modernin joulumenun julkaistuihin osiin:
Alkuruoka: Jääkellarin lohta ja lasimestarin kasviksia
Pääruoka: Hanhenrintaa, punakaalia, gnoccheja sekä kermaista punaviinikastiketta
Jälkiruoka: Rommi-omena lehikäinen ja kotitekoista vaniljajäätelöä
Rommi-omena lehikäinen ja kotitekoista vaniljajäätelöä (8 hlölle)
Rommi-omena lehikäinen
- 60 g Voita
- 1 dl Sokeria
- 2 kpl Omenoita (Granny Smith tai talviomena)
- 1 dl Korintteja
- 0,5 dl Rommia
- Voitaikinaa
- Kananmunan keltuainen voitelua varten
Laita voi kattilan pohjalle tai paistinpannulle. Lisää sokeri paahda aineksia hetken verran. Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omena kahdeksaan viipaleeseen ja levitä viipaleet kattilaan tai paistinpannulle paahda niitä hetki ja lisää rommi ja korintit . Kauli voitaikinaa kevyesti ja leikkaa siitä noin pelikortin kokoisia salmiakinmuotoisia palasia. Voitele voitaikina lehikäiset kananmunan keltuaisella ja paista kypsäksi uunissa 190˚C noin 12 min. Halkaise lehikäiset ja täytä rommi omenapaistoksella juuri ennen esille panoa.
Kotitekoinen vaniljajäätelö
- ½ l Maitoa
- ½ l Kuohukermaa
- 1 Vaniljatanko
- 30 g Glukoosia
- 8 Keltuaista
- 160 g Sokeria
Kiehauta kerma-maito vaniljatangon ja glukoosin kanssa. Vatkaa sokeri ja keltuaiset sekaisin, älä vaahdota. Kaada kerma-maito keltuaisten joukkoon, sekoita ja kypsennä liedellä kokoajan sekoittaen. Jäähdytä kastike jäävesiastiassa. Aja jäätelökoneessa jäätelöksi. Pakasta.
Viinilasillinen
Annoksen kanssa viiniksi valitaan makeahko kuohuviini tai makea ja hedelmäinen jälkiruokaviini. Viini kannattaa tarjoilla viilennettynä.
Tabali Late Harvest Moscatel, Chile. Ravintolamyynnissä.
Makea, trooppisen sitruksinen, mielyttävän hapokas, hienostunut jälkimaku.
Tabali-viinit tulevat Limarìsta, joka on yksi Chilen pohjoisimmista viinialueista. Ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin sinne jo vuonna 1549. Limarì sijaitsee 400 kilometriä pohjoiseen Santiagosta, Atacaman aavikon etelälaidalla. Andien rinteisiin ja Tyynen valtameren rannikkoon rajoittuvalla alueella on paitsi viininviljelyä, myös mm. kansallispuistoja, kuumia lähteitä ja arkeologisia kaivauksia.
Limarì on aikoinaan ollut tärkeä palvontapaikka ja laakson kiviin hakatut kuvat paljastavat, kuinka asiaan vihkiytyneet poppamiehet lukivat taivasta seisomalla kasvot kohotettuina sitä kohti. Sama tähtiin katsova hahmo esiintyy kaikkien Tabalìn viinien etiketeissä ja kuvastaa sitä, miten laakson taika siirtyy ensiluokkaisen käsityön tuloksena maaperästä viinipulloihin.
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi
Reseptit: Kokkikoulu Espa