Mausteinen luumu-pähkinäankka

21.2.2015

Post image for Mausteinen luumu-pähkinäankka
Mausteinen luumu-pähkinäankka
39 arviota - 4.7

Kuivatun luumun käyttö pääruoanvalmistuksessa jää yleensä todella vähäiseksi. Luumu kuitenkin sopii hienosti myös pääruoan raaka-aineeksi. Sillä saadaan annokseen syvyyttä ja hienostunutta makeutta. Kokeile vaikka!

Luumu-pähkinäankka

Luumu-pähkinä ankka ja luumu-pinaattilasagne (4 henkilölle)

  • 2 kpl ankan rintafileitä
  • 400 g Sunsweet kuivattuja luumuja
  • 2 tl jauhettua chiliä
  • 2 tl korianterinsiemeniä
  • 2 tl fenkolinsiemeniä
  • ½ dl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl suolaa
  • 2 dl hyvälaatuista soijakastiketta
  • 1 dl hunajaa
  • 1 dl pistaasipähkinöitä
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 500 g tuoretta pinaattia
  • 1 rkl vadelmaviinietikkaa
  • 50 g voita
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 50 g voita
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 l maitoa
  • 300 g emmentalraastetta
  • 100 g parmesaaniraastetta
  • 1 pkt lasagnelevyjä

Luumu-pahkinaankka

Kiehauta luumut 4 dl vettä ja paseeraa ne hienoksi luumusoseeksi. Luumusosetta käytetään sekä ankkojen maustekastikkeessa että luumu-pinaatti lasagnessa.

Tee mausteseos ankoille. Hienonna huhmareessa(morttelissa) chili, korianterin- ja fenkolinsiemenet sekä suola jauheeksi. Lisää huhmareeseen lopuksi raastettu inkivääri ja hiero se mausteiden kanssa sekaisin. Tee ankan rintafileiden rasvapuolelle ruutumaiseen muotoon kevyitä viiltoja. Varo viiltämästä lihaosaan asti. Hiero mausteseos ankan rintojen rasvattomalle puolelle. Anna maustua puoli tuntia.

Rouhi pähkinät pieniksi ja paahda niitä kuivalla paistinpannulla muutama minuutti. Sekoita kulhossa soijakastike, hunaja, 2 dl paseerattua luumusosetta sekä paahdetut pähkinät. Pane rintafileet kylmälle paistinpannulle nahkapuoli alaspäin. Lämpö saa nousta ja ankanrinnat saavat paistua omassa rasvassaan noin 5 minuuttia, kunnes nahka on rapeaa. Käännä fileet ja paista 2 minuuttia. Laita ankat vuokaan ja kaada luumu-pähkinäkastike ankkojen päälle. Laita fileet 200˚uuniin kahdeksaksi minuutiksi. Anna vetäytyä 20 minuuttia.

Freesaa pinaatinlehtiä voissa paistinpannulla 5 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla ja vadelmaviinietikalla. Sulata voi kattilassa, mutta älä anna sen ruskistua. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää maitoa pienissä erissä koko ajan hämmentäen. Kun koko maito on lisätty anna kastikkeen kiehua pienellä lämmöllä muutama minuutti. Lisää juustoraasteet ja anna juustojen sulaa.

Voitele lasagnevuoka oliiviöljyllä. Laita pohjalle luumusosetta ja pinaattia sekä kaada päälle juustokastiketta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Toista kerroksittain, kunnes päällimmäiseksi jää kerros lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle juustokastikkeen loppu siten, että levyt peittyvät. Paista 200°C uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Nosta lasagne uunista ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia.

Koristele annos puolikkailla paahdetuilla viikunoilla ja ruusukaaleilla.

Luumu-pahkinaankka_2

Viinilasillinen

Bel Echo, Uusi-Seelanti. Alkon nro 461597. Hinta 19,98€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karpaloinen, pitkä, tyylikäs

Hewitson Baby Bush Mourvèdre 2011, Australia. Alkon nro 448047. Hinta 14,99€.
Täyteläinen, keskitanniininen, hillomarjainen, miellyttävän mausteinen, luumuinen.

Château de Mercey Maranges, Ranska. Alkon nro 478257. Hinta 27,60€.
Kevyt, keskitanniininen, karpaloinen, hennon mausteinen, hieno.

Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes, Ranska. Alkon nro 496597. Hinta 21,80€.
Keskitäyteläinen, kevyen tanniininen, hapokas, punaherukkainen, kirsikkainen, hennon mausteinen, tyylikäs.

 

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

Luumu-pahkinaankka_4

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: