Lappapuuro (vispipuuro) on kuohkeaksi vatkattua usein puolukoista valmistettua marjapuuroa. Erityisen kuohkean vispipuurosta saa jäähdyttämällä sen kunnolla jääkaappiviileäksi ja vatkaamalla pitkään.
Kuohkea puolukkalappapuuro (6-8 hlölle)
- 1 l vettä
- 5 dl puolukoita
- 1½ dl sokeria
- ½ tl suolaa
- 1½ dl mannasuurimoita
Kuohkean lappapuuron salaisuus on pitkä vatkausaika
Survo puolukat kattilassa survimella. Voit myös soseuttaa ne sauvasekoittimella. Lisää kattilaan vesi ja keitä marjaseosta 15 minuuttia. Voit siivilöidä liemen, jos haluat puurosta silkkisen hienoa. Lisää kattilaan sokeri ja suola. Lisää mannasuurimot kiehuvaan puolukkamehuun koko ajan vispilällä sekoittaen. Keitä puuroa miedolla lämmöllä 15 minuuttia välillä sekoittaen etenkin pohjasta. Älä hätäänny, vaikka puuro näyttää enemmänkin löysältä velliltä. Se kiinteytyy jäähdytettäessä ja vatkauksen aikana.
Jäähdytä puuro hyvin jääkaappilämpötilaan. Itse jäähdytin yön yli. Vatkaa puuro kuohkeaksi monitoimikoneella tai sähkövatkaimella. Sopiva vatkausaika on 10-15 minuuttia. Puuron määrä kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.
Viinilasillinen
Michel Schneider Silvaner Eiswein, Saksa. Hinta noin 18€.
Makea, miellyttävän hapokas, hunajainen, hennon viikunainen ja taatelinen.
Torres Floralis Moscatel Oro, Espanja. Alkon nro 336016. Hinta 12,49€.
Meripihkanruskea, makea, sitruksinen, appelsiininkuorinen, hunajainen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja