Tämän kukkakaali-palsternakkakeiton salaisuus piilee chorizoöljyssä ja chili-tomaattikastikkeessa. Paistamalla chorizomakkaroita paistinpannulla miedolla lämmöllä, niistä irtoaa kauniin väristä ja intensiivisen makuista öljyä. Tämä öljy sopii loistavasti hienostuneen kukkakaalikeiton aromisointiin.
Kukkakaali-palsternakkakeitto
- 1-2 kpl kukkakaali (n. 700g)
- 1-2 kpl palsternakka (n. 300g)
- 3 kpl salottisipuleita
- 5 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 2 dl kuohukermaa
- 20 g voita
- 2 tl sokeria
- 2 tl hyvälaatuista suolaa
- 2 tl rouhittua mustapippuria
- 100 g chorizomakkaraa
- 2 kpl punainen tuore chili
- 3 rkl tomaattipyreetä
Chorizoöljy maustaa kukkakaalikeiton uudelle tasolle
Poista kukkakaalista vihreät lehdet ja paloittele se. Kuori ja paloittele palsternakka ja sipulit. Laita paloittelemasi ainekset kattilaan ja kuullota niitä voissa viisi minuuttia miedolla lämmöllä. Älä ruskista kasviksia. Lisää kattilaan valkoviini, kasvisliemi, suola, sokeri ja mustapippuri. Keitä 20 minuuttia kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella samettimaisen hienoksi. Lisää keittoon kevyesti vaahdotettu kuohukerma ja anna keiton kiehahtaa.
Viipaloi chorizomakkara ja paista viipaleita paistinpannulla kymmenisen minuuttia kunnes makkaroiden öljy on irronnut. Ota öljy talteen.
Viipaloi chili ja poista siitä siemenet. Paahda chilipaloja paistinpannulla tilkassa oliiviöljyä muutama minuutti ja lisää joukkoon pieni purkki tomaattipyreetä (n. 3 rkl).
Aromisoi annos chorizo-öljyllä ja chili-tomaattikastikkeella.
Viinilasillinen
Ruppertsberger Imperial Riesling, Saksa. Alkon nro 907337. Hinta 13,49€.
Puolikuiva, hapokas, hedelmäinen, limearominen, viheryrttinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja