Perunoista, sipulista, fenkolista ja muikuista valmistuu herkullinen laatikkoruoka. Nesteeksi laatikkoon keitetään kermainen koskenlaskijakastike, joka saa laatikon maistumaan. Suosittelen kypsentämään muikkulaatikkoa rakkaudella pitkään (2½ h), jotta muikut pehmenevät suussa sulaviksi.

Juustoinen koskenlaskija muikku-perunalaatikko (iso vuoallinen)
- 1,2 kg (kiinteitä) perunoita
- 600 g perattuja pieniä muikkuja
- 1 kpl sipuleita
- 1 kpl fenkoli
- 4 dl kermaa
- 1 pkt koskenlaskijajuustoa
- 3 rkl kalafondia
- 2 dl silputtua tuoretta tilliä
- 2 tl rouhittua mustapippuria
- 2-3suolaa
- 1 dl korppujauhoja
Muikku-perunalaatikossa on maku kohdallaan
Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi. Voit käyttää viipaloinnissa mandoliinia, jos sellaisen omistat. Se on kätevä härveli tähän touhuun.
Huuhtele muikut hyvin ja kuivaa ne.
Laita kattilaan kerma, paloiteltu koskenlaskija, kalafondi, silputtu tilli ja mustapippuri. Lämmitä kastike sitä sekoittaen siten, että juusto sulaa kastikkeen joukkoon.
Voitele uunivuoka. Lado vuokaan vuorotellen perunoita, sipulia, fenkolia ja muikkuja. Lisää suolaa muikkukerroksen päälle. Suolaa käytetään yhteensä 2-3 tl. Huomioi, että kalafondi antaa suolaisuutta kastikkeelle.
Kaada lopuksi juustokastike laatikon päälle tasaisesti. Ripottele korppujauhoja muikkulaatikon päälle. Kypsennä laatikko uunissa 160°C 2½h.

Viinilasillinen
Quinta d’Amares Vinho Verde Loureiro & Arinto Superior, Portugali. Alkon nro 500041. Hinta 14,94€.
Vaaleanviherkeltainen, kuiva, hapokas, omenainen, sitruksinen, päärynäinen, yrttinen.
Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 16,49€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, miellyttävän mineraalinen.
Jacob’s Creek Double Barrel Chardonnay, Australia. Alkon nro 919653. Hinta 19,99€.
Kuiva, hapokas, omenainen, sitruksinen, mausteinen, kevyen paahteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja