Reseptit

Kampasimpukoita ja karpalo-kookosjäätelöä

4.6/5 - (12 votes)

Kampasimpukka on maultaan melko mauton ja olemukseltaan koruton. Mutta koruttomuus tekee siitä merten aarteen. Upean simpukan kuoren on jopa öljyjätti Shell valinnut tunnetuksi symbolikseen. Tässä annoksessa halusin säilyttää simpukan luonteen. Vanilja korostaa simpukan hienostunutta luonnetta. Chili saa tuntemaan, että koruttomuudestaan huolimatta sen luonne on jotain paljon suurempaa. Vaniljan vienohko makeus mielestäni tarvitsee kontrastiksi kirpeyttä, jota saadaan karpalosta. Kuuman ja kylmän vaihtelu sekä makeahkon ja kirpeän yhdistely luovat annoksesta mielestäni kokonaisuuden, jota ei voi olla himoitsematta. Koska sekä kampasimpukka että jäätelö olisivat rakenteeltaan varsin homogeenisiä ja hieman tylsiä piti mielestäni rakenteeseen saada lisäelementti. Annoksesta saadaan mielenkiintoisempi lisäämällä rapeita kookoshiutaleita karpalojäätelöön. Tällöin annos monipuolistuu ja kookos toimii yhdistävänä makujen siltana vaniljan ja karpalon välillä sopien rooliinsa verraten täydellisesti. Koska kampasimpukat ovat väriltään valkoisia saadaan karpalon tuomalla iloisuudella annokseen oikeanlainen kontrasti. Suosittelen annosta nautittavaksi hyvän samppanjan tai hyvälaatuisen vuosikerta cavan kanssa.

Karpalo-kookosjäätelö

  • 2 dl karpaloita
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 50 g sokeria
  • 2 dl kuohukermaa

Soseuta ja siivilöi karpalot. Lisää soseeseen sokeri. Vatkaa kuohukerma kevyehköksi vaahdoksi. Yhditä sose ja vaahdotettu kermavaahto. Laita seos pyörimään jäätelökoneeseen noin 40-50 minuutiksi. Lisää loppuvaiheessa kookoshiutaleet.

Vanilja-chili kampasimpukat

  • 2 kpl vaniljatankoa
  • 1 kpl mieto punainen tuore chilipalko
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3-4 kpl kampasimpukka / annos

Halkaise vaniljatangot ja ota talteen veitsen tylpällä puolella ”siemenet”. Pilko chili ja lisää se vaniljan siementen ja oliiviöljyn kanssa kulhoon. Sekoita ja lisää kampasimpukat (3-4 kpl:ta / annos). Anna marinoitua 45 minuuttia.

Karpalosiirappi

  • ½ dl karpaloita
  • 4 rkl sokeria
  • ½ dl punaviiniä
  • ½ dl karpalomehua
  • 2 rkl balsamicoa
  • ½ dl karpalolikööri

Keitä karpalot ½ dl:ssa vettä n. 5 minuuttia ja puserra hienon siivilän läpi. Laita aineet kattilaan ja keitä kokoon miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa kevyesti saeta. Kun jäätelö on valmista on aika paistaa kampasimpukat. Ota simpukat marinadista ja lisää niiden pinnalle hieman Maldon-suolaa. Kampasimpukat paistetaan suhteellisen kuumalla kuparipannulla. Paistoaika n. 45 sekuntia / puoli. Käytä paistoöljynä marinadia. Kuparipaistinpannun etuna on, että se saadaan tarpeeksi kuumaksi.

Lopuksi on aika koota annos tarjoilua varten. Tee jäätelöstä pallo jokaiseen annokseen. Lisää 3-4 kampasimpukkaa sekä koristele karpalosiirapilla ja kookoshiutaleilla.

Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi