Nyt on kantarellien aika! Kantarelli on yksi parhaista ruokasienistämme. Puhdistuksen jälkeen sienet ovat valmiita käytettäväksi. Parhaimmillaan kantarellit ovat tuoreeltaan, heti poimimisen jälkeen. Keltavahverot sopivat piiraiden täytteiksi, risottoon, kastikkeeseen sekä loistavasti keittoon. Jos sieniä halutaan säilöä, on pakastaminen suositeltavin vaihtoehto.
Kantarellikeitto (6 hlö)
- 1 l kantarelleja
- 1 kpl sipuli
- 3 cm pala palsternakkaa
- 1 dl tuoretta persiljasilppua
- 5 dl suolatonta kasvislientä (esim. Puljonki)
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 2 dl kuohukermaa
- 3 rkl paseerattua tomaattia
- 1 rkl hyvälaatuista viinietikkaa
- 20 g voita
- 2 tl sokeria
- 1-2 tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- annoksen koristeluun cashewpähkinöitä ja basilikan lehtiä
Puhdista ja hienonna kantarellit. Ota kantarelleista 1/3 osa erilleen ja paista niitä pannulla 5 minuuttia (sienet lisätään valmiiseen keittoon juuri ennen tarjoilua). Kuori ja leikkaa sipuli ja palsternakka pieniksi kuutioiksi. Freesaa kuutioituja sipuleita ja palsternakkoja sekä loppuosaa kantarelleista kattilassa viitisen minuuttia. Lisää kasvisliemi, valkoviini, viinietikka, paseerattu tomaatti, persiljasilppu, sokeri, suola ja rouhittu mustapippuri kattilaan. Keitä keittoa kasaan puoli tuntia. Kaada keitto tehosekoittimeen kuohukerman kanssa ja soseuta hyvin. Kaada sosekeitto takaisin kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää paistetut kantarellit keittoon tarjoilun yhteydessä ja koristele annokset cashewpähkinöillä ja muutamalla basilikan lehdellä.
Viinilasillinen
Kantarellikeiton kanssa tarjottavaksi soveltuu erinomaisesti raikas Cava. Campo Viejo Cava valmistetaan Penedeksen alueella, Sant Sadurí d´Anoian kylässä. Viini on valmistettu perinteisellä Cavan valmistustavalla, jossa viinin toinen käyminen tapahtuu pullossa.
Campo Viejo Cava Brut Reserva, DO Cava, Espanja. Alkon nro 538677. Hinta 11,99€.
Erittäin kuiva, keskihapokas, hedelmäinen, hennon sutruksinen, maanläheisen mineraalinen
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi