Hienoarominen fenkoli-kukkakaalikeitto hurmaa alkuruokana ja sopii mainiosti myös kevyeksi lounaaksi.
Fenkoli-kukkakaalikeitto ja marinoidut jokiravunpyrstöt (4-6 hlölle)
- 1 kpl kukkakaali (n. 750g)
- 1 kpl fenkoli (n. 200g)
- 3 kpl kevätsipuleita (ei varsia)
- 3 cm pala sitruunaruohoa
- 3 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 2 dl kuohukermaa
- 20 g voita
- 2 tl sokeria
- 2 tl hyvälaatuista suolaa
- 2 tl rouhittua mustapippuria
- 200 g jokiravunpyrstöjä
- 1 dl mantelilla maustettua oliiviöljyä
- 3 tl hyvälaatuista sherryviinietikkaa
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 dl tuoreita lipstikanlehtiä
- ½ tl hyvälaatuista sormisuolaa
Poista kukkakaalista vihreät lehdet ja paloittele se. Kuori ja paloittele fenkoli ja kevätsipulit. Viipaloi sitruunaruoho ohuiksi siivuiksi. Laita paloittelemasi ainekset kattilaan ja kuullota niitä voissa viisi minuuttia miedolla lämmöllä. Älä ruskista vihanneksia. Lisää kattilaan valkoviini, kasvisliemi, suola, sokeri ja mustapippuri. Keitä 20 minuuttia kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella samettimaisen hienoksi. Lisää keittoon kevyesti vaahdotettu kuohukerma ja anna keiton kiehahtaa.
Sekoita mantelilla maustettu oliiviöljy ja sherryviinietikka. Lisää marinadiin jokiravunpyrstöt.
Hienonna lipstikanlehdet. Laita hienonnetut lehdet, oliiviöljy ja suola mortteliin. Pyörittele seoksen rakenne rikki.
Viinilasillinen
Wolfberger Riesling, Ranska. Alkon nro 572407. Hinta 13,49€.
Kuiva, hapokas, hienostuneen viheromenainen, mineraalinen, kevyen yrttinen.
Wolfberger W(2), Ranska. Alkon nro 576947. Hinta 15,48€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, hienon mineraalinen.
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi