Espanjalainen tonnikalapiirakka

13.2.2014

Espanjalainen tonnikalapiirakka
26 arviota - 4.5

Espanjalainen tonnikalapiirakka on kotoisin Galiciasta, Luoteis-Espanjasta. Galiciassa isoja sisäänleivottuja piirakoita kutsutaan empanadoiksi. Empanadan täyte voi olla suolainen tai makea, mutta suolaiset piirakat ovat suositumpia. Klassisen empanadan täyte valmistetaan tonnikalasta, punaisesta paprikasta, sipulista, tomaatista ja kananmunasta. Espanjalainen ystäväni Carmen opasti minua piirakan valmistuksessa.

Tonnikalapiirakka_1

Empanada de atún – Espanjalainen tonnikalapiirakka

  • 2 kpl punaisia paprikoita
  • 1 kpl iso sipuli
  • 2 kpl tuoreita tomaatteja
  • 1 tlk paseerattu tomaatti (500g)
  • 2 prk tonnikalapaloja öljyssä
  • 3 kpl kovaksi keitettyjä kananmunia
  • 1 kpl kananmuna
  • 1 pkt iso lehtitaikinalevy (600g)
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • oliiviöljyä

Tonnikalapiirakka_3

Pese, puhdista ja paloittele paprikat karkeiksi paloiksi. Kuori sipuli ja paloittele se. Poista tomaateista kanta ja leikkaa ne paloiksi. Kuumenna kasarissa loraus oliiviöljyä ja lisää sinne paprikapalat ja suola. Kypsennä paprikapaloja keskilämmöllä 10 minuuttia välillä niitä hämmentäen. Lisää tämän jälkeen kasariin sipulipalat, tomaattipalat ja sokeri. Kypsennä aineksia muutama minuutti, jonka jälkeen lisää kasariin paseerattu tomaatti. Jatka seoksen kypsentämistä 10 minuuttia. Lisää seoksen joukkoon lopuksi tonnikalapalat ja ota seos pois liedeltä.

Tonnikalapiirakka_4

Valitse isohko paistovuoka ja öljyä se kevyesti oliiviöljyllä. Leikkaa lehtitaikinalevy kahteen yhtä suureen osaan. Kauli levyjä siten, että ne ylettävät paistovuoan reunoilla asti. Aseta toinen lehtitaikinalevy pohjalle ja pistele sitä muutaman kerran haarukalla. Levitä tonnikalaseos vuokaan tasaiseksi kerrokseksi lehtitaikinalevyn päälle. Leikkaa kovaksi keitetyt kananmunat siivuiksi ja laita siivut tonnikalaseoksen päälle. Asettele toinen lehtitaikinalevy kanneksi ja liimaa reunat yhtenäiseksi kostuttamalla reunoja hieman vedellä ja puristamalla ne käsin yhteen. Voitele pinta kananmunalla ja pistele kauttaaltaan haarukalla. Paista piirakkaa 30 minuuttia 200°C uunissa keskitasolla kunnes se kultaisen ruskea. Anna piirakan vetäytyä vähintään 10 minuuttia ennen leikkaamista.

Tonnikalapiirakka_5

Viinilasillinen

Espanjalaisen tonnikalapiirakan kanssa tarjottavaksi soveltuu erinomaisesti raikas Cava. Campo Viejo Cava valmistetaan Penedeksen alueella, Sant Sadurí d´Anoian kylässä. Viini on valmistettu perinteisellä Cavan valmistustavalla, jossa viinin toinen käyminen tapahtuu pullossa.

Campo Viejo Cava Brut Reserva, DO Cava, Espanja. Alkon nro 538677. Hinta 10,30€.
Erittäin kuiva, keskihapokas, sitruksisen hedelmäinen, maanläheisen mineraalinen

Resepti ja kokkaus: Carmen Gracia
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi

Tonnikalapiirakka_6

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: