Valkohomejuusto Camembert on yksi tunnetuimmista ranskalaisen gastronomian symboleista. Se valmistetaan pastöroimattomasta lehmän maidosta ja sitä kypsytetään Penicillium candidum ja Penicillium camemberti-homeilla vähintään kolmen viikon ajan. Camembertia käytetään paljon ruuanlaitossa. Juusto suositellaan nautittavaksi huoneenlämpöisenä, sillä kuumennettaessa sen hienovarainen maku ja rakenne kärsii. Juustosta saadaan pienellä vaivalla aikaan maistuva kesäinen jälkiruoka.
Aromikasta Camembertia, mansikoita ja balsamicosiirappia (4 hlölle)
- 250 g Camembertjuustoa
- 1 l mansikota
- 100 g anjovistäytteisiä oliiveja
- 100 g pistaasipähkinöitä
Balsamicosiirappi
- 2 dl hyvälaatuista balsamiviinietikkaa
- 2 dl ruokosokeria
- 1 dl mansikkamehua
Laita balmicosiirapin ainekset kattilaan ja keitä kokoon miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa kevyesti saeta. Huomaa, että siirapin koostumus kiinteytyy sen jäähtyessä.
Ota Camembertjuusto huoneenlämpöön muutama tunti ennen tarjoilua. Leikkaa juustosta viipaleet annoksiin. Kuori ja paloittele pistaasipähkinät. Kokoa juusto, mansikat, oliivit ja pistaasipähkinät lautaselle ja koristele annos balsamicosiirapilla.
Viinilasillinen
Torres Floralis Moscatel Oro, Espanja. Alkonnro 336016. Hinta 9,99€.
Meripihkanruskea, makea, rusinainen, sitruksinen, hienostunut
Sardane Banyuls Grand Cru, Ranska. Alkonnro 336666. Hinta 13,69€.
Tiilenpunainen, makea, mausteisen viikunainen, suklainen, hennon mokkainen
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi