Välimeren tyyliin valmistettu kanapata mukailee perinteistä coq au vin (kukkoa viinissä) -reseptiä. Aromipajan versiossa pitkään uunissa haudutettavaan kanapataan lisätään kirsikkatomaatteja ja palsternakkaa. Välimerellinen kanapata on pakkaspäivän oiva ruoka koko perheelle.
Välimeren kanapata Aromipajan tyyliin (6-8 hlölle)
- 600 g kanan maustamattomia koipinuijia
- 600 g kananpojan paistileikkeitä
- 1 pkt pekonia
- 10 salottisipulia
- 3 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 pieni palsternakka
- 2 kpl porkkanoita
- 200 g herkkusieniä
- 5 dl punaviiniä
- 1 tlk Mutti kirsikkatomaatteja
- 1 dl kanafondia
- 2 kpl laakerinlehtiä
- 6 oksaa tuoretta timjamia
- 2 tl rouhittua mustapippuria
- oliiviöljyä kanojen paistamiseen
- suolaa
- 500 g tuorepastaa
Välimeren kanapata saa muhia uunissa 2-3h
Ruskista kanankoipinuijat ja paistileikkeet padassa oliiviöljyssä. Siirrä kanapalat pois padasta. Pilko pekoni pieniksi kuutioiksi ja ruskista ne padasta. Lisää kuoritut salottisipulit ja hienonnetut valkosipulit pataan ja ruskista ne. Lisää pataan kiekoiksi leikatut porkkanat ja palsternakat sekä herkkusienet. Lisää pataan myös kanapalat.
Lisää pataan punaviini, Mutti kirsikkatomaatit, kanafondi, laakerinlehdet, timjamin oksat ja mustapippuri. Hämmennä pata-ainekset sekaisin. Lisää tarvittaessa kanalientä tai vettä sen verran, että padan ainekset juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta ja maista lientä ja lisää makusi mukaan suolaa tarvittaessa.
Kypsennä kanapataa uunissa 150°C kannen alla 2-3 tuntia.
Nauti esimerkiksi tuorepastan tai riisin kanssa.
Viinilasillinen
Norton Privada, Argentiina. Alkon nro 432417. Hinta 17,49€.
Täyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, kirsikkainen, vaniljainen, pippurinen.
Masi Campofiorin, Italia. Alkon nro 006364. Hinta 15,98€.
Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, punaherukkainen, luumuinen, pippurinen, yrttinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja