Talvipäivän ruokapöydän kunkku on höyryävä ranskalainen sipulikeitto. Aromipajan keittoversioon lisätään kaffirlimenlehti sekä tilkka aasialaista kalakastiketta umamia lisäämään. Kannattaa valmistaa samalla tupla-annos!
Ranskalainen sipulikeitto Aromipajan tapaan (4-6 hlölle)
- 1 kg (kelta)sipuleita
- 4 kpl valkosipulin kynttä
- 50 g voita
- 1 l lihalientä (Puljonki, Ö)
- 4 dl kuivaa valkoviiniä
- 1 kpl laakerinlehti
- 2 kpl kaffirlimenlehti
- 3 rkl kalakastike
- 1 rkl rouhittua mustapippuria
- 1 dl tuoreen timjamin lehtiä
- 2 rkl härkäfondia
- Suolaa
- 100 g emmental juustoraastetta
- 6 palaa paahtoleipää
Kuori ja halkaise sipulit sekä leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja kuutio valkosipulinkynnet. Kuullota sipuliviipaleet ja -kuutiot kattilassa voissa kullankeltaisiksi miedolla lämmöllä. Lisää kattilaan lihaliemi, valkoviini ja kaikki mausteet suolaa lukuun ottamatta. Anna keiton kiehua hiljalleen noin tunnin verran, kunnes sipuli on pehmeää. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Asettele paahtoleivät uunipellille ja lisää juustoraaste niiden päälle. Paahda leipiä uunin yläosassa grillivastuksen alla noin 3 minuuttia.
Annostele keitto lautasille ja tarjoile juustolla kuorrutettujen leipäviipaleiden kanssa.
Viinilasillinen
Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, mielyttävän mineraalinen.
Cono Sur Bicicleta Riesling, Chile. Alkon nro 582197. Hinta 10,99€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, hunajameloninen, viheromenainen, miellyttävän mineraalinen.
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, hedelmäinen, hennon yrttinen, mineraalinen.