Savulohi-juustokakku on näyttävä ja maukas tarjottava kesän juhliin. Savulohikakun pohja valmistetaan murennetuista suolakekseistä. Voit kätevästi valmistaa kakun jo edellisenä päivänä ja viimeistellä sen vasta ennen tarjoilua. Savulohikakku maistuu vauvasta vaariin!
Aromipajan savulohi-juustokakku suolakeksipohjalla (noin 10 hlölle)
- 150 g suolakeksejä
- 75 g voita
- ½ dl tuoretta ruohosipulia silputtuna
- 200 g kylmäsavulohta
- 200 g lämminsavulohta
- ½ kpl punasipuli
- 2 dl tuoretta tilliä silputtuna
- 2½ dl paksua jogurttia
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 3 kpl liivatelehtiä
- ½ dl sitruunamehua
- 100 g mätiä tai merileväkaviaaria
- 1 dl silputtua tuoretta ruohosipulia
- ½ kpl punasipulia
- ½ kpl sitruunan kuori
Savulohi-juustokakku on juhlapöydän suosikki
Hienonna suolakeksit muruksi kulhossa käsin. Sekoita suolakeksien joukkoon silputtu ruohosipuli ja huoneenlämpöinen voi. Leikkaa irtopohjakakkuvuoan (halkaisija noin 22-24 cm) pohjan kokoinen leivinpaperipala ja aseta se vuoan pohjalle. Painele suolakeksiseos vuokaan tasaiseksi levyksi.
Kuori ja leikkaa puolikas punasipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna tilli veitsellä silpuksi. Hienonna kylmä- ja lämminsavulohi pieniksi paloiksi. Sekoita kylmä- ja lämminsavulohipalat, punasipulikuutiot, silputtu tilli, jogurtti, ja rouhittu mustapippuri kulhossa tasaiseksi täytemassaksi.
Upota liivatelehdet kylmään veteen 10 minuutiksi. Pese sitruuna hyvin ja raasta puolet sen kuoresta kakun koristelua varten. Purista sitruunan mehu. Kuumenna sitruunan mehu kuumaksi mikroaaltouunissa tai liedellä. Sekoita valutetut liivatelehdet mehuun. Lisää mehu kakkutäytteeseen ja sekoita hyvin.
Levitä savulohi-juustokakun täyte pohjan päälle tasaisesti. Siirrä kakku jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia, mutta mieluiten seuraavaan päivään.
Irrota savulohi-juustokakku varovasti kakkuvuoasta ja siirrä se tarjoilulautaselle. Viimeistele savulohikakku mädillä (tai vegaanisella merileväkaviaarilla), silputulla ruohosipulilla, punasipulikuutioilla ja sitruunankuorella.
Viinilasillinen
That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.
Chavin Coteaux d’Aix en Provence Rosé Organic, Ranska. Alkon nro 413357. hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, mansikkainen, hennon karpaloinen, vadelmainen, punaherukkainen, kevyen yrttinen.
Fragància de Marta, Espanja. Alkon nro 430627. Hinta 14,49€.
Kuiva, hapokas, metsämarjainen, sitruksinen, kirsikkainen, herukkainen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi