Wau, mikä makuyhdistelmä! Ja miten nopea valmistaa! Ensimmäisenä ei tule mieleen, että persimon, parmesaani ja piparkakku ovat upea makuyhdistelmä. Tätä herkkua meidän perheessä syödään monta kertaa joulua odotellessa.
Persimon, parmesaani ja piparkakku (4 hlölle)
- 4 kpl persimoneja (sharon)
- 12 kpl ohuita piparkakkuja
- 60 g parmesaania
Persimonin, parmesaanin ja piparkakun makuyhdistelmä on koukuttava
Valitse huolella kaupasta kypsiä persimoneja, sillä kovat ovat puumaisia ja mauttomia. Persimonit kypsyvät kotona huoneenlämmössä 2-7 vuorokauden aikana. Kypsän persimonin tunnistaa painamalla sitä kevyesti. Kevyesti puristettaessa kypsä hedelmä on melkein yhtä pehmeä kuin tomaatti.
Pese persimon-hedelmät hyvin lämpimän veden alla ja kuivaa ne. Leikkaa mandoliinilla hedelmästä ohuita siivuja. Voit käyttää myös terävää veistä leikkaamiseen. Murenna piparkakut muruksi käsin tai morttelilla. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi. Suosittelen käyttämään microplane-raastinta.
Kokoa annokset asettelemalla lautaselle persimonviipaleita, parmesaania ja piparkakkumurua.
Viinilasillinen
Gancia Asti Dolce, Italia. Alkon nro 008901. Hinta 13,59.
Makea, keskihapokas, päärynäinen, sitrusmarmeladinen, persikkainen, kukkainen.
Torres Floralis Moscatel Oro, Espanja. Alkon nro 336016. Hinta 12,22€.
Meripihkanruskea, makea, sitruksinen, appelsiininkuorinen, hunajainen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja