Parsa ja lime-chilihollandaisekastike

21.4.2017

Post image for Parsa ja lime-chilihollandaisekastike
Parsa ja lime-chilihollandaisekastike
23 arviota - 4.8

Parsa on ikivanha lääkekasvi, jolla on useita terveyttä parantavia vaikutuksia. Näiden terveyttä edistävien ominaisuuksiensa lisäksi parsa on kevään ja alkukesän ehdoton herkku!

Vihreää parsaa, lime-chilihollandaisekastiketta ja palsternakkasipsejä (4 henkilölle)

  • 500 g vihreitä parsanippuja
  • 1 kpl lime
  • 3 rkl vadelmaviinietikkaa
  • 1 kpl salottisipuli
  • ½ tl valkopippuria
  • 4 kpl kananmunan keltuaisia
  • 100 g voita kirkastettuna
  • 100 g voita, kuutioituna
  • 1-2 tl kuivattuja chililastuja
  • suolaa
  • 1 kpl pienikokoinen palsternakka
  • 5 dl auringonkukkaöljyä

Leikkaa salottisipuli pienen pieniksi kuutioiksi. Laita sipulikuutiot, limen raastettu kuori ja mehu, pippuri sekä viinietikka paksupohjaiseen kasariin ja keitä seosta kasaan kolmasosaan alkuperäisestä. Kirkasta voi. Pane huoneenlämpöiset munankeltuaiset kattilaan tai vesihaudeastiaan keittämäsi mausteliemen (3-5 rkl) kanssa. Vatkaa seosta hyvin miedolla lämmöllä käsivispilällä noin 5 minuuttia. Nosta kattila syrjään. Valuta kirkasta voisulaa keltuaisvaahtoon hitaasti koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi vielä voikuutioita ja vatkaa ne voimakkaasti kastikkeen joukkoon. Mausta kastike kuivatuilla chililastuilla ja ripauksella hyvälaatuista suolaa.

Kuori palsternakka ja leikkaa kuorimaveitsellä tai mandoliinilla siitä ohuita viipaleita. Kuumenna kattilassa auringonkukkaöljy noin 180 C. Jos et omista lämpömittaria, voit kokeilla sopivan öljyn heittämällä kattilaan pienen palan valkoista leipää. Jos leipä ruskistuu kauniin ruskeaksi noin 15 sekunnissa, on öljy sopivan lämpöistä. Friteeraa kuivatut palsternakkaviipaleet öljyssä rapeiksi. Valuta ne ennen tarjoilua talouspaperin päällä ja mausta suolalla.

Kuori parsat (jos ovat yli lyijykynän paksuisia) ja leikkaa niiden tyviosasta noin 2-4 senttimetrin puumainen osa pois. Mikäli parsat ovat paksuja, voit halkaista parsan pituussuunnassa kahteen osaan. Tällöin parsat kypsyvät tasaisemmin ja nopeammin. Keitä parsoja parsakattilassa runsaasti suolatussa vedessä 4-8 minuuttia riippuen parsojen koosta. Tarjoile välittömästi kastikkeen kanssa ja palsternakkasipsien kanssa.

Viinilasillinen

Ruppertsberger Imperial Riesling 2015, Saksa. Alkon nro 907337. Hinta 12,99€.
Puolikuiva, hapokas, sitruksinen, raikas, rapsakan yrttinen.

Kleine Zalze Vineyard Selection Sauvignon Blanc Semillon, Etelä-Afrikka. Alkon nro 947287. Hinta 15,99€.
Kuiva, miellyttävän hapokas, valkoherukkainen, karviaismainen.

Teksti ja kuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: