Mustatorvisienet ovat metsien kultaa! Niitä voi käyttää ruoanlaitoissa monipuolisesti joko tuoreina tai kuivattuna ympäri vuoden. Oma suosikkini on juustoisella mustatorvisienikastikkeella täytetty myskikurpitsa.
Juustoisella mustatorvisienikastikkeella täytetyt myskikurpitsat (4 hlölle)
- 1 l tuoreita mustatorvisieniä (tai 10-15g kuivattuja)
- 2 kpl sipuleita
- 1 kpl valkosipulinkynsi
- 1 dl valkoviiniä
- 2 dl kasvis- tai kanalientä (esim. Puljonki)
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 3 rkl riistafondia
- 1 tl sokeria
- 250 g Kylmäsavuporo Koskenlaskijajuustoa
- 2 tl tummaa maizenasuurustetta
- suolaa
- oliiviöljyä
- 1 kpl iso myskikurpitsa (tai 2 pientä)
- 1 tl Gastromat maustesuolaa
- 50 g Jukolan Aito Cheddaria
Juustoisella mustatorvisienikastikkeella täytettyihin kurpitsoihin jää koukkuun
Halkaise myskikurpitsa(t) pituussuunnassa. Kaavi ruokalusikalla pois siemenet ja rihmasto. Sirottele Gastromat maustesuolaa kurpitsanpuolikkaiden päälle. Gastromat sisältää suolaa (57,5%) sekä mausteita, kuten purjoa ja valkosipulia. Se on synnyinmaassaan Norjassa ihan kulttimaineessa. Laita kurpitsanpuolikkaat kuoripuoli ylöspäin leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle. Paahda kurpitsoita uunissa (225°C) noin 45 minuuttia. Varmista haarukalla, että kurpitsat ovat täysin kypsiä. Jäähdytä kurpitsoita hetki ja koverra niistä liha pois. Jätä kurpitsojen reunoille kurpitsaa noin puolen senttimetrin paksuudelta. Hienonna kaavittu kurpitsa haarukalla soseeksi. Sosetta käytetään kastikkeessa.
Kuori ja pilko sipulit (keltasipuli ja valkosipuli) pieniksi kuutioiksi. Lorauta tilkka oliiviöljyä kattilaan. Kuullota sipulikuutoita ja pieniksi revittyjä mustatorvisieniä kattilassa 10 minuuttia. Lisää kattilaan valkoviini, kasvis/kanaliemi, tomaattipyree, riistafondi, sokeri ja kurpitsapyree. Keitä kastiketta kasaan noin puoli tuntia välillä hämmentäen. Lisää lopuksi kattilaan kuutoitu kylmäsavuporojuusto ja anna sen sulaa kastikkeeseen. Suurusta maizenalla. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Täytä kurpitsapuolikkaat mustatorvisienikastikkeella. Raasta päälle cheddaria. Kypsennä kurpitsoja uunissa (225°C) noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat päältä kauniin värisiä.
Viinilasillinen
Jacob’s Creek Le Petit Rosé, Australia. Alkon nro 428627. Hinta 12,48€.
Kuiva, hapokas, herukkainen, vadelmainen, sitruksinen, kevyen yrttinen.
Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir, Chile. Alkon nro 405567. Hinta 19,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, vadelmainen, karpaloinen, kukkainen.
Silk & Spice Red Blend, Portugali. Alkon nro 934186. Hinta 12,98€.
Täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, marjainen, komean mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja