Lime-tonnikala on upea juhlaruoka kalaa ja äyriäisiä rakastavalle. Vaahtoava sherrykastike, jättikatkaravut, herkkutatit ja punajuuri täydentävät annoksen.
Lime-tonnikalaa, jättikatkarapuja, sieniä, punajuurta ja sherrykastiketta (4 henkilölle)
- 4 kpl tonnikalafileitä (paksuus noin 2 cm)
- 4 kpl keskikokoisia punajuuria
- ½ dl pihlajanmarjoja tai tyrnimarjoja
- 200 g herkkutatteja tai herkkusieniä
- 160 g jättikatkaravun pyrstöjä
- 5 dl kalalientä (esim. Puljonki)
- 3 dl kuivaa sherryä (esim. Osborne Manzanilla)
- 2 dl kuohukermaa
- 2 kpl limejä
- hyvälaatuista suolaa
- sokeria
- voita
- öljyä
- mustapippuria
Limellä maustettu tonnikala on juhlaruokaa
Lisää kattilaan kalaliemi, sherry, 2 tl hyvälaatuista suolaa sekä 1 rkl sokeria. Keitä kastikeseosta kasaan noin kolmasosaan alkuperäisestä määrästä (varaa tähän aikaa noin tunti). Lisää mustapippuria myllystä ja tarkasta seoksen suolaisuus. Kastikepohjan tulee olla intensiivisen makuista ja hieman liian suolaista. Kastikkeeseen nimittäin lisätään juuri ennen annoksen tarjoamista vaahdotettu kuohukerma, joka pehmentää kastiketta ja tasoittaa maut.
Kuori punajuuret ja paloittele ne neljään osaan. Laita ne kiehumaan suolalla ja sokerilla maustettuun veteen (1 tl suolaa ja 1 rkl sokeria). Anna kiehua rauhassa puolisen tuntia, jonka jälkeen lisää kattilaan pihlajanmarjat tai tyrnimarjat. Keitä seosta vielä toiset puoli tuntia. Punajuurien tulee olla täysin kypsiä. Tähän kuluu aikaa tunnista kahteen punajuurten koosta riippuen. Nostele punajuuret ja pihlajanmarjat reikäkauhalla tehosekoittimeen. Soseuta samettiseksi pureeksi. Lisää tehosekoittimeen 3 rkl voita ja soseuta.
Puhdista herkkutatit ja leikkaa niistä pituussuunnassa ohuita viipaleita. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen voinokare. Paista tattiviipaleita puoli minuuttia molemmin puolin. Lisää lopussa rouhittua mustapippuria myllystä sekä hitunen suolaa. Tattiviipaleet kannattaa paistaa useammassa erässä, jotta mahtuvat hyvin paistinpannulle ja saavat kauniin värin molemmin puolin. Lisää lopussa paistettujen tattien joukkoon jättikatkaravun pyrstöt, joista on poistettu mahdollinen pyrstönpään kuoriosa.
Mausta tonnikalafileet suolalla molemmin puolin noin tunti ennen paistamista. Tällöin suola ehtii maustamaan kalaa hieman syvemmältä. Kuumenna paistinpannussa nokare voita sekä öljyä. Paista tonnikalafileitä 1-2 minuuttia molemmilta puolilta. Tonnikalafileiden kuuluu ehdottomasti jäädä punertaviksi sisäosasta. Mikäli kala on ohuempaa, vähennä paistoaikaa. Raasta limejen kuori hienoksi ja lisää kuori paistetun tonnikalan päälle.
Viinilasillinen
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, Ranska. Alkon nro 506137. Hinta 14,17€
Kuiva, hapokas, herukkainen, sitruksinen, karviaismainen, yrttinen.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 16,99€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 15,48€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja