Kukkakaalikeitto hurmaa alkuruokana ja sopii mainiosti myös kevyeksi lounaaksi. Hieman erilaisen makuelämyksen saat tarjoilemalla keiton viilennettynä. Aromikas keitto on mitä mainioin myös hiilihydraatteja karttaville.
Kukkakaalisosekeitto (4-6 hlölle)
- 1 kpl kukkakaali (n. 750g)
- 1 kpl fenkoli (n. 200g)
- 1 kpl hapokas omena
- 3 kpl kevätsipuleita (ei varsia)
- 3 cm pala sitruunaruohoa
- 3 dl kasvislientä (esim. Puljonki)
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 2 dl kuohukermaa
- 20 g voita
- 2 tl sokeria
- 2 tl hyvälaatuista suolaa
- 2 tl rouhittua mustapippuria
- annoksen koristeluun mustikkasiirappia
Poista kukkakaalista vihreät lehdet ja paloittele se. Kuori ja paloittele omena, fenkoli ja kevätsipulit. Viipaloi sitruunaruoho ohuiksi siivuiksi. Laita paloittelemasi ainekset kattilaan ja kuullota niitä voissa viisi minuuttia miedolla lämmöllä. Älä ruskista kasviksia. Lisää kattilaan valkoviini, kasvisliemi, suola, sokeri ja mustapippuri. Keitä 20 minuuttia kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella samettimaisen hienoksi. Lisää keittoon kevyesti vaahdotettu kuohukerma ja anna keiton kiehahtaa. Koristele mustikkasiirapilla. Siirappi antaa hienostuneen aromin keittoon.
Viinilasillinen
Neiss Riesling Hochgewächs, Saksa. Alkon nro 525227. Hinta 13,89€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, mineraalinen, yrttinen.
Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, Chile. Alkon nro 578227. Hinta 13,99€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, hedelmäinen, hennon yrttinen, mineraalinen.
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi