Juhlat Kasvisruoka Reseptit Yleinen

Keväinen parsarisotto hurmaa

4.7/5 - (40 votes)

Kevät on ehdottomasti parsa-aikaa. Aromipajan parsarisotto hurmaa aromaattisuudellaan ja täyteläisyydellään. Kannattaa nähdä hieman enemmän vaivaa keittämällä parsapyree ja yhdistämällä se risottoon. Lopputulos on täydellinen. Tätä parsarisottoa suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Aromipajan parsarisotto (4 hlölle pääruokana)

  • 400 g vihreitä tuoreita parsoja
  • 40 g voita
  • 2 rkl sitruunan mehu
  • 1 dl kuohukermaa
  • vettä keittämiseen
  • suolaa
  • 4 dl risottoriisiä
  • 3 kpl salottisipuleita
  • 2 dl kuivaa kuohuviiniä
  • 1 l kasvislientä (esim. Puljonki tai Sooci Ö)
  • 80 g Parmesaanijuustoa
  • 80 g normaalisuolaista voita
  • 3 rkl mascarponejuustoa

Parsapyree

Poista parsojen tyviosasta puinen osa (noin 1-1 cm). Kuori parsat ja keitä niitä runsaalla suolalla (2 rkl) maustetussa vedessä 3-4 minuuttia. Leikkaa parsojen nuput erilleen ja laita ne kylmään veteen. Ne laitetaan risoton päälle tarjoiluvaiheessa. Laita parsan tyviosat kattilaan ja hauduta ne kermassa, sitruunamehussa täysin kypsiksi. Soseuta kypsät parsat tehosekoittimessa (tai sauvasekoittimella) voin kanssa. Lisää suolaa tarvittaessa. Käytä osa valmistuneesta parsapyreestä annoksen koristeluun parsanuppujen kanssa.

Risotto

Kuori ja hienonna sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kasarissa nokare voita ja lisää siihen sipulit ja risottoriisi. Kuullota miedolla lämmöllä riisiseosta koko ajan hämmentäen. Kun riisi on läpikuultavaa, kaada kuohuviini kasariin. Anna viinin imeytyä riisiin, jonka jälkeen lisää vähitellen kuumaa kasvislientä. Seoksen tulee kiehua kevyesti poreilemalla. Lisää nestettä, kunnes riisi on kypsää ja kermaista. Eri riisimerkit vaativat hieman eri määrän nestettä, mutta liemen loppuessa voit hyvin käyttää vettä. Riisi vaatii kypsyäkseen noin 15-20 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan löysähköä. Lisää lopuksi risoton joukkoon ¾ osaa parsapyreestä, mascarpone, parmesaanilastut ja voi sekä ota risotto pois liedeltä. Anna sen vetäytyä viisi minuuttia ennen tarjoilua.

Viinilasillinen

Bestheim Pinot Gris Premium Reserve, Ranska. Alkon nro 909317, Hinta 12,98€.
Vaaleanviherkeltainen, kuiva, hapokas, hedelmäinen, aprikoosinen, hunajainen.

Dopff Riesling Cuvée Europe, Ranska. Alkon nro 007561. Hinta 14,75 €.
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, hennon aprikoosinen, kukkainen, mineraalinen.

Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 13,90 €.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close