Tarte tatin keikauspiirakan voi valmistaa myös kesäkurpitsasta suolaisena versiona. Kesäkurpitsa tarte tatin soveltuu pääruokien lisukkeeksi tai vaikkapa juustotarjottimen seuraan. Kannattaa kokeilla!

Suolainen kesäkurpitsa tarte tatin (noin 8 hlölle)
- 3 kpl kesäkurpitsa
- 4 kpl valkosipulinkynsi
- 1 kourallinen tuoreen basilikan lehtiä
- 2 rkl hunajaa
- ½ dl sherryviinietikkaa
- ½ dl portviiniä
- 2 tl Maldon-suolaa
- 40 g voita
- 1 pkt (500g) pakastevoitaikinaa
Pese kesäkurpitsat ja leikkaa ne noin 2,5 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Kuori valkosipulit ja halkaise ne. Voitele uunivuoka lisää kesäkurpitsanviipaleet ja valkosipulit siihen. Esikypsennä kesäkurpitsasiivuja uunissa (150°C) 20 minuuttia.
Lisää uuninkestävään isoon paistinpannuun voi, hunaja, sherryviinietikka, portviini, suola ja basilikan lehdet. Kypsennä seosta viisi minuuttia. Asettele kesäkurpitsat pannulle leikkauspinta alaspäin. Paista kesäkurpitsaviipaleita pannulla 10 minuuttia keskilämmöllä.
Kauli sulaneesta voitaikinasta vähän paistinpannua suurempi pyöreä levy. Asettele voitaikana pannun päälle ja taivuttele sen reunat pannun sisään. Pistele pinta haarukalla. Paista piirakkaa uunissa (225°C) keskitasolla noin 20-25 minuuttia kunnes taikina on kullan ruskeaa. Anna piirakan vetäytyä 5 minuuttia ja irrota se pannusta reunoja pitkin. Nosta tarjoiluvati tortun päälle ja kumoa piirakka ylösalaisin vadille.
Kesäkurpitsa tarte tatin sopii juustojen kanssa tarjottavaksi
Viinilasillinen
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 14,89€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, päärynäinen, mineraalinen.
Dopff Riesling Cuvée Europe, Ranska. Alkon nro 007561. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, hennon aprikoosinen, kukkainen, mineraalinen.