Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko

16.11.2015

Post image for Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko
Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko
44 arviota - 4.64

Perinteistä, herkullista ja maukasta kaalilaatikkoa harva meistä lähtee muokkaamaan. Halusin tarjota saksalaisvieraillemme kuitenkin jotain kotimaista perinneruokaa hieman uudella twistillä ja päädyin kaalilaatikkoon. Annoin kaalien hautua tummalla Guinness-oluella maustetussa vasikanlihaliemessä tunnin ajan. Maltaanmakuinen ja hieman siirappinen haudutusliemi antoi kaalilaatikkoon upean vivahteen, joka varmasti jäi vieraidemme muistoihin.

Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko

Tummassa Guinness-oluessa haudutettu kaalilaatikko

  • 1 ½ dl puuroriisiä (keittämätöntä)
  • 4 dl kasvislientä (riisin keittoliemeksi)
  • 1000 g keräkaalia
  • ½ l Guinness-olutta
  • 1 l vasikanlihalientä (Puljonki)
  • ½ dl siirappia
  • 1-2 tl suolaa
  • 400 g naudanjauhelihaa
  • 1 kpl iso sipuli
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 dl kuohukermaa

Kiehauta kasvisliemi ja tarkista, että se on sopivan suolaista. Jos käytät kasvisfondia kasvisliemen valmistukseen on se yleensä tarpeeksi suolaista, joten suolaa ei erikseen tarvitse lisätä. Kasvisliemen on tarkoitus imeytyä riisiin ja maustaa se. Lisää kiehuvaan kasvisliemeen puuroriisi ja anna kiehua hymyillen kannen alla kunnes neste on imeytynyt. Tarkista, että maku on hyvä.

Poistaa kaalista kova kanta ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Lisää isoon kattilaan hieman oliiviöljyä ja ruskista kaali kevyesti useammassa erässä. Laita kattilaan ruskistuksen jälkeen kaikki kaalisuikaleet sekä lisää Guinness-olut, vasikanlihaliemi, siirappi ja mausta seos suolalla (1-2 tl). Annan hautua tunnin ajan. Tarkista maku.

Kuori ja hienonna sipuli. Paista jauheliha ja sipulisilppu paistokasarissa kypsäksi. Mausta siirapilla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa.

Maista vielä kerran yksitellen kaikkia kaalilaatikon elementtejä; kaalia, jauhelihaseosta sekä riisiä. Kaikkien tulee maistua hyvältä. Sekoita keskenään reikäkauhalla nosteltu kaalisilppu, riisi ja jauheliha. Levitä seos uunivuokaan.

Kaada päälle kaalin keittolientä sekä kuohukerma siten, että nestettä on kaaliseoksen yläpintaan asti. Paista 175˚C uunissa kaksi tuntia. Jos pinta tummuu liikaa paiston aikana, peitä laatikko alumiinifoliolla.

Tarjoa herkullinen kaalilaatikko sokeroitujen ja pakastettujen puolukoiden tai karpaloiden kera!

Kaalilaatikko_1

Viinilasillinen

Tommasi Valpolicella. Italia, Valpolicella. Alko nro 417847. Hinta 11,69€.
Rubiininpunainen, keskitäyteläinen, marjainen ja mausteinen.

Tommasi Ripasso Valpolicella. Italia, Valpolicella. Alko nro 429567. Hinta 19,99€.
Tummanpunainen, keskitäyteläinen, mausteisen luumuinen, kypsä ja hennon tamminen.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Italia, Valpolicella. Alko nro 446477. Hinta 38,90€.
Syvänpunainen, erittäin täyteläinen, viikunaisen marjainen, tamminen ja lämmin.

Teksti ja kuvat Mikko Niemi / Aromipaja

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: