Liharuoka Reseptit Yleinen

Kaalilaatikko isäni reseptillä

4.9/5 - (22 votes)

Parasta on käydä tapaamassa vanhempia ja samalla nauttia hyvästä isän kokkaamasta kaalilaatikosta. Isäni kaalilaatikkoreseptin salaisuus on piri piri chili. Chili antaa kaalilaatikkoon pienen potkun.

Kaalilaatikko Matti-isäni reseptillä

  • 1 ½ dl puuroriisiä (keittämätöntä)
  • 4 dl lihalientä (riisin keittoliemeksi)
  • 400 g naudanjauhelihaa
  • 1 kpl iso sipuli
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 1 tl maustepippuria
  • 1 tl piri piri chiliä
  • Puolukoita tai karpaloita tarjoiluun

Kiehauta lihaliemi (4 dl) ja tarkista, että se on sopivan suolaista. Jos käytät fondia lihaliemen valmistukseen, on se yleensä tarpeeksi suolaista. Tällöin suolaa ei erikseen tarvitse lisätä. Lihaliemen on tarkoitus imeytyä riisiin ja maustaa se. Lisää kiehuvaan liemeen puuroriisi ja anna kiehua kannen alla kunnes neste on imeytynyt. Tarkista, että maku on hyvä.

Isäni maustaa kaalilaatikon pienellä määrällä piri piri chiliä

Poista kaalista kova kanta ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Lisää isoon kattilaan hieman oliiviöljyä ja ruskista kaali kevyesti useammassa erässä. Laita kattilaan ruskistuksen jälkeen kaikki kaalisuikaleet sekä lisää lihaliemi, siirappi ja mausta seos suolalla (1-2 tl). Anna kaalin hautua tunnin ajan. Tarkista maku.

Kuori ja hienonna sipuli. Paista jauheliha ja sipulisilppu paistokasarissa kypsäksi. Mausta siirapilla, suolalla, pippurilla ja murennetulla piri piri chilillä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa.

Maista vielä kerran yksitellen kaikkia kaalilaatikon elementtejä; kaalia, jauhelihaseosta sekä riisiä. Kaikkien tulee maistua hyvältä. Sekoita keskenään reikäkauhalla nosteltu kaalisilppu, riisi ja jauheliha. Levitä seos uunivuokaan.

Paista 175˚C uunissa kaksi tuntia. Jos pinta tummuu liikaa paiston aikana, peitä laatikko kannella tai alumiinifoliolla.

Tarjoa herkullinen kaalilaatikko sokeroitujen puolukoiden tai karpaloiden kera!

Viinilasillinen

Tommasi Valpolicella, Italia, Valpolicella. Alkon nro 417847. Hinta 14,79€.
Rubiininpunainen, keskitäyteläinen, marjainen ja mausteinen.

Llai Llai Pinot Noir, Chile. Alkon nro 438117. Hinta 13,49€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, vadelmainen, kirsikkainen, herukkainen, kevyen mausteinen.

Masi Campofiorin, Italia. Alkon nro 006364. Hinta 15,99€.
Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, punaherukkainen, luumuinen, pippurinen, yrttinen.

Teksti ja valokuvat Mikko Niemi / Aromipaja