
Herkullinen joulupöydän alkuruoka on syntyy härkäcarpacciosta. Annoksen jouluinen elementti on itse tehty majoneesi, jossa maistuvat kardemumma ja inkivääri.
Härkäcarpaccio, rucolaa ja kardemumma-inkiväärimajoneesia (4 hlölle)
- 300 g härän sisäfileetä
- 1 dl oliiviöljyä
- suolaa
- mustapippuria
- 1 kpl kananmunan keltuaista
- 2-3 dl rypsiöljyä
- ½ kpl lime
- ½ tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- 1 tl sinappia
- 2 cm pala tuoretta inkivääriä
- 1 tl jauhettua kardemummaa
- 200 g rucolaa
- 100 g parmesaania
Leikkaa härän filee ohuiksi siivuiksi viipalointikoneella tai terävällä veitsellä. Saat leikattua lihasta helpommin ohuen ohuita siivuja, jos pidät lihaa puolisen tuntia pakastimessa. Asettele siivut lautasille ja mausta annokset hyvälaatuisella suolalla, oliiviöljyllä ja vasta rouhitulla mustapippurilla.
Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuainenja laita se tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, ½ tl suolaa, 1 tl sinappia, kardemumma sekä paloiteltu inkivääri. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran.
Koristele annos rucolalla, parmesaanilla ja kardemumma-inkiväärimajoneesilla.
Viinilasillinen
Campo Viejo Crianza. Espanja, Rioja. Tempranillo. Alko nro 006941. Hinta 11,59€.
Punainen, karpaloinen tuoksu ja täyteläinen, keskitanniininen, marjaisa sekä hennon tamminen maku.
Campo Viejo Reserva, Espanja, Rioja. Tempranillo, Garnacha, Mazuelo. Alko nro 006576. Hinta 15,29€.
Punainen, kypsän kirsikkainen tuoksu ja keskitäyteläinen, mausteinen, nahkainen ja pitkä maku.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja




