Juhlat Kalaruoka Reseptit Yleinen

Herkullinen madekeitto Aromipajan tapaan

4.7/5 - (42 votes)

Parhaiten hienostuneen mateen maku toimii kermaisessa madekeitossa. Kun keittoon lisätään runsaasti fenkolia ja tilliä sekä hyppysellinen upeanmakuista sahramia, sopii keitto kuningattarelle tarjottavaksi. Hyvää talvipäivän keittohetkeä!

Sahrami-fenkoli madekeitto (6 hlö)

  • n. 1,5kg kokonainen made (+ mateenmaksa)
  • noin 1-2 litraa vettä
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • ½ kpl fenkoli
  • 2 kpl iso sipuli (toinen tulee liemeen)
  • 5 kpl maustepippuria
  • 7 kpl mustapippuria
  • 1 kpl limentinlehti
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 tl sahramia
  • 8 kpl perunaa
  • 1 kpl iso sipuli
  • 2 kpl porkkanoita
  • ½ kpl fenkoli
  • 4 rkl voita
  • suolaa (arviolta noin 3-4 tl)
  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 rku tuoretta tilliä
  • 6 siivua ruisleipää

Madekeiton liemi vie kielen mukanaan

Kalaliemi
Ensimmäiseksi valmistetaan herkullinen kalaliemi. Laita perattu ja nyljetty made kattilaan (pää mukaan) ja peitä kylmällä vedellä. Kuumenna vesi ja kerää pinnalle muodostuva vaahto pois. Kypsennä noin kymmenen minuuttia, nosta made pois liemestä, jäähdytä hieman ja irrota kypsä kalanliha ruodoista.  Laita sitten ruoto takaisin nesteeseen ja jatka keittämistä ja vaahdon kuorimista vielä 20 minuuttia. Kuori sipuli ja puolet fenkolista ja leikkaa ne karkeiksi paloiksi. Lisää sipuli, fenkoli ja mausteet (pippurit, laakerinlehdet, limenlehti, sahrami ja suola) ja valkoviini liemeen. Anna liemen kiehua hiljaa hymyillen vielä ½ tuntia. Siivilöi liemi talteen keittoa varten. Liemen voit keittää jo edellisenä päivänä.

Keitto
Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja sipuli. Viipaloi ½ fenkoli pieniksi kuutioiksi. Kuullota kasvikset kattilassa nokareessa voita. Lisää madeliemi ja hauduta 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää keiton joukkoon mateen perattu liha. Lisää kuohukerma ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Viimeistele keitto tuoreella tillillä ja voilla. Tarjoa keitto paahdettujen ruisleipäkuutioiden sekä paistetun mateen maksan kera.

Viinilasillinen

Cono Sur Bicicleta Riesling Gewürztraminer Viognier, Chile, Alkon nro , Hinta 12,48€.
Kuiva, hapokas, limettinen, mangoinen, kukkainen, hennon mineraalinen.

Laroche Chardonnay L, Ranska. Alkon nro 007293. hinta 12,48€.
Kuiva, keskihapokas, sitruksinen, hunajameloninen, päärynäinen, kukkainen.

Bestheim Pinot Gris Premium Reserve, Ranska. Alkon nro 909317, Hinta 14,98€.
Vaaleanviherkeltainen, kuiva, hapokas, hedelmäinen, aprikoosinen, hunajainen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close