Blinihampurilainen

1.3.2015

Post image for Blinihampurilainen

Kun blinitaikinajuuren antaa tekeytyä yön yli, tulee blineihin maidon, hiivan ja tattarijauhojen käymisen seurauksena hieman hapan maku. Lisäämällä taikinaan ennen paistamista kovaksi vatkatut munanvalkuaiset ja hieman olutta, saadaan blineihin niihin kuuluvaa rapeutta ja kuohkeutta. Blinejä voi tarjota mainiosti myös hampurilaisen muodossa.

Blinihampurilainen

Blinihampurilaiset

Blinitaikina vaihe 1:

  • 25 g hiivaa
  • 5 dl haaleaa maitoa
  • 2 dl kermaviiliä
  • 4 dl tattarijauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa

Blinitaikina vaihe 2:

  • 3 kpl munankeltuaista
  • 3 kpl munanvalkuaista
  • 1/2 plo lagerolutta

kirkastettua voita paistamiseen

Lämmitä maito ja kermaviili kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva seokseen kulhossa. Sekoita joukkoon jauhot, mausta suolalla ja peitä kulho. Ota käyttöön tarpeeksi suuri kulho, jotta taikina ei kuohu reunojen yli. Taikina paisuu kaksinkertaiseksi. Jätä kulho huoneenlämpöön vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.

Vaahdota valkuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, olut ja viimeiseksi valkuaisvaahto varovasti.

Kuumenna blinipannu ja lisää pannulle kirkastettua voita. Annostele pannulle taikinaa noin puolensentin paksuisesti. Paista, kunnes blini hyytyy hieman. Käännä blini ja paista rapeaksi.

Blinihampurilainen

Blinihampurilaisen täytteet:

Limemajoneesi:

  • 1 kpl kananmunan keltuainen
  • 2-3 dl rypsiöljyä
  • ½ kpl lime
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • ½ tl sinappia
  • 1 rkl raastettua limen kuorta
  • Punasipulia haudutettuna
  • Kylmäsavulohta

Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, ½ tl suolaa, ½ tl sinappia ja limenkuori. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran.

Blinihampurilainen_3

Viinilasillinen

Nimbus Single Vineyard Chardonnay, Chile. Alkon nro 563997. Hinta 14,95€.
Kuiva, hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, runsaan tamminen.

Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 12,99€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, kevyen mausteinen.

Dopff Riesling Réserve, Ranska. Alkon nro 007561. Hinta 14,70€.
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, hennon aprikoosinen, mineraalinen, hennon petrolinen.

Kuvat ja tekstit: Mikko Niemi / Aromipaja

Nimbus_1

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: