Blinejä voi tarjota mainiosti myös hampurilaisen muodossa. Pikkublinit täytettään limemajoneesilla, kylmäsavulohella ja punasipulilla. Kun blinitaikinajuuren antaa tekeytyä yön yli, tulee blineihin maidon, hiivan ja tattarijauhojen käymisen seurauksena hieman hapan maku. Lisäämällä taikinaan ennen paistamista kovaksi vatkatut munanvalkuaiset ja hieman olutta, saadaan blineihin niihin kuuluvaa rapeutta ja kuohkeutta.
Aromipajan blinihampurilaiset (noin 6 hlölle)
Blinitaikina vaihe 1:
- 25 g hiivaa
- 5 dl haaleaa maitoa
- 2 dl kermaviiliä
- 4 dl tattarijauhoja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 tl suolaa
Blinitaikina vaihe 2:
- 3 kpl munankeltuaista
- 3 kpl munanvalkuaista
- 1/2 plo lagerolutta
- kirkastettua voita paistamiseen
Blinihampurilainen on näyttävä annos
Lämmitä maito ja kermaviili kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva seokseen kulhossa. Sekoita joukkoon jauhot, mausta suolalla ja peitä kulho. Ota käyttöön tarpeeksi suuri kulho, jotta taikina ei kuohu reunojen yli. Taikina paisuu kaksinkertaiseksi. Jätä kulho huoneenlämpöön vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Vaahdota valkuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, olut ja viimeiseksi valkuaisvaahto varovasti.
Kuumenna pikkuinen blinipannu tai lettupannu ja lisää pannulle kirkastettua voita. Annostele pannulle taikinaa noin puolensentin paksuisesti. Paista, kunnes blini hyytyy hieman. Käännä blini ja paista rapeaksi.
Blinihampurilaisen täytteet:
Limemajoneesi:
- 1 kpl kananmunan keltuainen
- 2-3 dl rypsiöljyä
- ½ kpl lime
- ½ tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- ½ tl sinappia
- 1 rkl raastettua limen kuorta
- Punasipulia haudutettuna
- Kylmäsavulohta
- Suolakurkkua
- Hunajaa
Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, ½ tl suolaa, ½ tl sinappia ja limenkuori. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran.
Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi siivuiksi. Hauduta punasipuliviipaleet paistinpannulla oliiviöljyssä pehmeiksi. Täytä blinit punasipulilla, limemajoneesilla ja kylmäsavulohella.
Viinilasillinen
That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.
Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, mielyttävän mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja