Ihanan raikas ja rapsakka aasialainen porkkana-kaalisalaatti on kevyt lounas tai pääruoan lisuke. Porkkana-kaalisalaatti syntyy vaivattomasti ja sen kruunaa makeahko seesamiöljypohjainen aasialainen kastike. Ehkä kannattaa tehdä kerralla tupla-annos!

Raikas ja rapsakka aasialainen porkkana-kaalisalaatti (4-6 hlölle)
- 500 g (varhais)kaalia
- 2-3 kpl porkkanoita
- ½ dl paahdettua seesamiöljyä
- ½ dl riisiviinietikkaa
- ½ dl soijakastiketta
- 2 tl kalakastiketta
- 2 tl ruokosokeria
- 1 tl mustapippuria rouhittuna
- 2 dl maapähkinöitä
Porkkana-kaalisalaatti saa makunsa aasialaisesta kastikkeesta
Poista kaalista kova keskiosa ja suikaloi kaali terävällä veitsellä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Voit käyttää myös juustohöylää, jolla saat aikaiseksi ohuita suikaleita. Kuori porkkanat ja leikkaa niistä mahdollisimman ohuita tikkuja. Voit myös raasta porkkanat.
Sekoita kulhossa seesamiöljy, riisiviinietikka, soijakastike, kalakastike, ruokosokeri ja mustapippuri vispilällä. Ota kastikkeesta erilleen 1 rkl (pähkinöitä varten). Lisää kastikkeen joukkoon suikaloitu kaali ja porkkana. Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan.
Paahda maapähkinöitä kuivalla paistinpannulla siten, että ne ovat kullan ruskeita. Varo, sillä pähkinät palavat helposti. Ota paistinpannu liedeltä ja sekoita niiden joukkoon ruokalusikallinen valmistamaasi kastiketta. Lisää pähkinät salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua, etteivät ne pehmene.

Viinilasillinen
Villa Wolf Riesling, Saksa. Alkon nro 904361. Hinta 13,69€.
Vaaleankeltainen, kuiva, hapokas, viheromenainen, sitruunainen, hunajameloninen, herukkainen, yrttinen.
Wolfberger (W)3, Ranska. Alkon nro 597157. Hinta 15,29€.
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen, kukkainen, hennon mausteinen.
Wolfberger W(2), Ranska. Alkon nro 576947. Hinta 16,49€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, kukkainen, mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja