Pippuripihvi on hienostunut ruoka vaativaankin makuun, kun sen valmistaa huolella. Aromaattinen marsalaviinikastike ja Hasselbackan perunat kruunaavat aterian.
Testaa myös kumppanimme Flavoradon punaviinikastike

Pippuripihvi, Hasselbackan perunat ja Marsalakastike (6 hlölle)
- 800 g häränfilee
- 3 rkl rouhittua pippuria (musta, viher, rose)
- 3 rkl Maldon suolaa
- voita ja öljyä paistamiseen
- 3 dl Marsala-viiniä
- 1 dl punaviiniä
- 4 dl vasikanlihalientä (esim. Puljonki)
- 10 kpl kuorittuja manteleita
- 3 kpl herkkusieniä
- 5 kpl tuoreita persiljanoksia
- 5 kpl tuoreita timjaminoksia
- 2 cm pala palsternakkaa
- 2 cm pala juuriselleriä
- 1 kpl valkosipuli
- 1 kpl banaanisalottisipuli
- rouhittua mustapippuria
- nokare voita
- Maldon-suolaa
- 6 kpl perunoita (kiinteä)
- 4 dl vasikanlihalientä (Puljonki)
- 1 tl Maldonsuolaa
- 1 dl kirkastettua voita
- 1 dl korppujauhoja
- 1 dl parmesaaniraastetta
Hyvän kastikkeen salaisuus on pitkä kokoonkeittäminen
Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen paistamista. Poista fileestä kalvot ja kuivaa liha. Paista kuumalla pannulla lihaa voi ja öljyseoksessa noin 3-5 minuuttia. Laita filee uuniin 15-18 minuutiksi (170°C). Laita suola ja mustapippuri folion päälle. Nosta filee uunista foliopaperin päälle ja kääntele lihaa, jotta suola ja pippuri jakaantuvat tasaisesti koko fileeseen. Kiedo liha tiukalle rullalle ja anna vetäytyä puolen tunnin ajan.
Leikkaa palsternakka, sipuli, selleri, sienet ja valkosipuli isohkoiksi paloiksi. Lisää palat ja mantelit kattilaan ja paahda niitä voissa kuumalla lämmöllä muutama minuutti. Ainekset saavat ruskistua melko tummaksi. Lisää viinit, lihaliemi, yrtit ja mustapippuri. Anna kiehua vähintään tunnin ajan. Siivilöi kastike ja jatka kastikkeen kokoon keittämistä. Kastikkeen tulee olla maultaan intensiivisen makuista.
Kuori perunat ja leikkaa niihin viiltoja niin, että viipaleet jäävät alaosastaan kiinni. Älä siis leikkaa viiltoa loppuun saakka. Tämä onnistuu leikkaamalla perunat vaikkapa koveran puulusikan päällä. Laita perunat uunivuokaan ja valele ne kirkastetulla voilla sekä hiero niihin suolaa. Kaada uunivuokaan 3-4 dl vasikanlihalientä siten, että se ylettää puoliväliin perunoita. Laita perunat uuniin (180˚C) 40 minuutiksi. Kokeile perunoiden kypsyyttä hammastikulla ja kun ne tuntuvat olevan lähes kypsiä ripottele päälle juustoraaste ja korppujauhot. Viimeistele Hasselbackan perunat pitämällä niitä grillivastuksen alla noin 5 minuuttia niin saat niihin kullankeltaisen pinnan.

Viinilasillinen
Torres Sangre de Toro Reserva, Espanja. Alkon nro 463397. Hinta 15,49€.
Täyteläinen, tanniininen, tumman marjainen, mausteisen tamminen.
Hewitson Miss Harry, Australia. Alkon nro 469367. Hinta 16,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, punamarjainen, yrttinen, hienostuneen tamminen.
Zenato Amarone della Valpolicella Classico, Italia. Alkon nro 458517. Hinta 49,98€
Täyteläinen, tanniininen, viikunainen, kirsikkainen, karpaloinen, hennon nahkainen, mokkainen, hienon lakritsinen.
Teksti ja valokuvat: Aromipaja / Mikko Niemi
