Tartarpihvi on herkuttelijan unelma

1.2.2013

Post image for Tartarpihvi on herkuttelijan unelma
Tartarpihvi on herkuttelijan unelma
76 arviota - 4.8

Tartarpihvi on raakana syötävä pihvi, jossa liha on joko terävällä veitsellä irti raaputettua, hienoksi hakattua tai jauhettua naudanlihaa. Pihvi maustetaan yleensä worcesterkastikkeella, tabascolla, pippurilla, kapriksella, sipulilla ja raa’alla keltuaisella. Tartarpihvissä on erityisen tärkeää, että liha on hyvälaatuista ja tuoretta.

Tartarpihvi (4 hlölle)

  • 400 g naudan ulkopaistia (tuoretta, ei riiputettua)
  • 2 rkl worcesterkastiketta
  • 1 tl tabascoa
  • 1 tl vastarouhittua mustapippuria
  • 2 tl hyvälaatuista suolaa
  • 1 kpl sipuli
  • 50 g isoja kapriksia
  • 50 g aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 1 kpl raastetun limen kuori
  • 4 kpl kananmunan keltuainen
  • Pähkinämajoneesi
  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 2 kpl kananmunia
  • 1 dl saksanpähkinäöljyä
  • 3-4 dl oliiviöljyä
  • ½ kpl lime
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • 1 tl sinappia

Lihaa ostaessasi varmistu, että lihaa ei ole riiputettu jos aiot jauhaa sen. Riiputtamattomasta naudan ulkopaistista syntyy oivallinen pihvi. Puhista lihasta kalvot ja jänteet sekä jauha lihapala lihamyllyn karkeimmalla terällä. Mausta liha worcesterkastikkeella, tabascolla, mustapippurilla ja suolalla. Siirrä liha jääkaappiin välittömästi. Tartarpihvit maustetaan lopullisesti vasta lautasella ruokailijan omien mieltymysten mukaan. On hyvä, että lautaselta löytyy lisää suolaa ja pippuria.

Majoneesi sopii erinomaisesti tartarpihvin lisukkeeksi. Pähkinäinen majoneesi antaa annokselle hienostuneen maun. Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa sekä 1 tl sinappia. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljyt ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Lisää valmiiseen majoneesiin rouhitut saksanpähkinät ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Muotoile lihasta pihvit lautasille ja siirrä kananmunan keltuainen pihvin päälle sekä asettele lisukkeet pihvin ympärille. Jokainen ruokailija sekoittaa lisukkeista ja lihasta oman tartarpihvinsä.

Viinilasillinen

Chianti Ruffino, Italia. Alkon nro 007011. Hinta 9,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, hennon karpaloinen, kevyen yrttinen.

Ruffino Chianti Superiore, Italia. Alkon tilausvalikoima nro 947468. Hinta 18,13€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, mausteisen marjainen, hienostunut.

Villa Cafaggio Chianti Classico, Italia. Alkon nro 449567. hinta 18,98€.
Täyteläinen, tanniininen, mausteinen, puolukkainen, mausteinen, laadukas.

Kuvat ja tekstit: Mikko Niemi / Aromipaja

 

Lue myös:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Maija helmikuu 1, 2013 14:19

Hui!

Pidän itseäni melko ennakkoluulottomana uusien juttujen maistelijana, mutta tähän ruokalajiin en uskaltaisi hampaitani upottaa… 🙂

Elisa helmikuu 1, 2013 20:04

Nam mitä herkkua! Tartarpihvi on ehdottomasti yksi mun lemppariasioita ikinä

Kirjoita kommentti

Edellinen artikkeli:

Seuraava artikkeli: