Pähkinäisen ja mausteisen makuisista palsternakoista ja savumuikuista valmistuu helposti samettinen keitto. Savumuikkuja löytyy useista ruokakaupoista säilykkeenä. Ainekset kattilaan, keittäminen ja sauvasekoittimen kautta lautaselle. Ihanan helppoa!

Samettinen palsternakka-savumuikkukeitto (6-8 hlölle)
- 500 g palsternakkaa
- 1 prk (150g) Kala-Lappi savumuikkuja öljyssä
- 1 l kasvislientä (suolaton)
- 1 kpl sipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 dl valkoviiniä
- 3 rkl kasvisfondia
- 1 pkt (250g) Koskenlaskija voimakas sulatejuustoa
- 2 dl ruokakermaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- suolaa
- (viimeistelyyn lehtipersiljaa)
Palternakka-savumuikkukeitossa on hienostunut maku
Kuori sekä pilko palsternakat ja sipulit. Laita palsternakkakuutiot, savumuikut, kasvisliemi, pilkotut sipulit, valkoviini, mustapippuri ja kasvisfondi kattilaan ja anna kiehua puoli tuntia. Lisää lopuksi sulatejuusto ja kuohukerma. Aja keitto samettiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Annostele keitto lautasille ja viimeistele lehtipersiljalla.

Viinilasillinen
KWV Classic Collection Chardonnay, Etelä-Afrikka. Alkon nro 007835. Hinta 11,79€
Kuiva, hapokas, sitruksinen, hunajameloninen, kevyen ananaksinen, hennon mausteinen.
Les Celliers de Vétroz Pinot Noir, Sveitsi. Alkon nro 473587. Hinta 18,69€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karpaloinen, punamarjainen, luumuinen, mausteinen.
Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut, Uusi-Seelanti. Alkon nro 943097. Hinta 17,59€.
Erittäin kuiva, hapokas, sitruunainen, ananaskirsikkainen, miellyttävän paahteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja