Kasvisruoka Leivonta Reseptit Yleinen

Mummon perinteinen kaalipeltipiirakka

4.9/5 - (35 votes)

Meillä on aina syöty karjalaisen mummoni reseptillä valmistettua peltikaalipiirakkaa. Reseptin onnistumisen kannalta on tärkeää, että kaalia haudutetaan pitkään. Tällöin saat mehevän ja maistuvan piirakan. Mielestäni piirakan maku paranee, kun jaksaa odotella vuorokauden. Tällöin kaalin maku imeytyy myös taikinaan.

  • 2 kg valkokaalia
  • 3 rkl (oliivi)öljyä
  • 3 kpl sipuleita
  • ½ dl kasvisfondia
  • 1 dl siirappia
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 rkl (valkoviini)etikkaa
  • suolaa
  • 5 dl kevytmaitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 12-14 dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 2 kpl kananmunia

Perinteisestä peltikaalipiirakasta riittää isommallekin seurueelle

Suikaloi kaali mahdollisimman ohueksi. Voit käyttää terävää veistä tai mandoliinia. Kuori sipulit ja hienonna ne. Kuumenna oliiviöljy tilavassa padassa tai kattilassa. Hauduta kaalia ja sipulia padassa 1-2 tuntia välillä sekoittaen. Älä ruskista kaalia.

Mausta kaali kasvisfondilla, mustapippurilla, siirapilla, valkoviinietikalla ja lisää suolaa tarvittaessa. On tärkeää, että kaali on makeahkoa ja tarpeeksi suolaista. Piirakkataikina imee makua itseensä. Jäähdytä kaaliseosta hieman ennen piirakan kokoamista.

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen maitoon. Vaivaa suurin osa jauhoista hyvin taikinaan. Anna piirakkataikinan pohjan kohota hyvin noin tunnin ajan lämpimässä paikassa.

Lisää taikinaan huonelämpöinen voi, suurin osa kevyesti vatkatuista kanamunista ja loput jauhot. Vaivaa taikina kunnolla. Anna taikinan kohota uudestaan peitettynä lämpimässä paikassa.

Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi ne leivinpaperin päällä uunipellin kokoisiksi levyiksi.
Nosta toinen taikinalevy pellille leivinpaperin päälle. Nostele kaalitäyte levylle jättäen reunoille muutama sentti taikinaa. Nosta toinen taikinalevy piirakan päälle ja painele sauma haarukalla tiiviiksi.

Voitele piirakka kananmunalla ja pistele haarukalla kauttaaltaan.

Paista piirakka kauniin ruskeaksi 220°C uunin alatasolla 30-40 minuuttia.

Cono Sur Bicicleta Riesling Gewürztraminer Viognier, Chile, Alkon nro , Hinta 12,48€.
Kuiva, hapokas, limettinen, mangoinen, kukkainen, hennon mineraalinen.

Martin Codax Albariño, Espanja. Alkon nro 944084. Hinta 19,99€.
Kuiva, hapokas, mineraalinen, viheromenainen, sitruksinen, ryhdikäs.

Steininger Grüner Veltliner Kamptal, Itavalta. Alkon nro 526567. Hinta 13,99€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, hennon mausteinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja