Mummoni valmisti lihamurekkeen usein kokonaisilla kananmunilla täytettynä. Munien lisäksi täytteeseen tulee pinaattia. Lihamureke tarjoillaan tomaattikastikkeen ja raviolien kera.
Mummon kokonaisilla kananmunilla täytetty lihamureke (6-8 hlölle)
- 800 g jauhelihaa
- 2 kpl kananmunia
- 2 dl korppujauhoja
- ½ tl maustepippuria
- 1 tl rouhittuna mustapippuria
- 1½ tl suolaa
- 1 tlk Mutti tomaattimurskaa basilikalla
- ½ l Mutti paseerattua tomaattia
- 1 kpl pieni sipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- 2 rkl lihafondia
- 2 rkl punaviinietikkaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- tilkka oliiviöljyä
- suolaa
Mummon kananmunilla täytetty lihamureke on arjen herkkuruokaa
Lisää sekoituskulhoon 2 kpl kananmunia, pippurit, suola ja korppujauhot. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä 5 minuuttia. Vaivaa jauheliha joukkoon ja anna murekeseoksen maustua 15 minuuttia.
Kuori sipuli ja valkosipulit. Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuleita kattilassa tilkassa oliiviöljyä 10 minuuttia. Kaada kattilaan tomaattimurska, paseerattu tomaatti, lihafondi, viinietikka ja mustapippuri. Keitä tomaattikastiketta kasaan puolisen tuntia, sitä aina välillä hämmentäen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Voitele pitkulainen leipävuoka. Lisää vuokaan 2/3 lihamureketaikinasta. Painele kostein käsin mureketaikina vuoan reunoille. Lisää keskelle jäävään onkaloon kananmunat ja pinaatti. Peitä mureke lopulla mureketaikinalla. Paista mureketta 180°C uunissa 40 minuuttia. Anna murekkeen vetäytyä vähintään 10 minuuttia. Kumoa mureke leikkuulaudalle ja leikkaa siitä veitsellä annospaloja. Tarjoile lihamureke tuoreraviolien ja tomaattikastikkeen kera.
Viinilasillinen
Masi Campofiorin, Italia. Alkon nro 006364. Hinta 15,98€.
Täyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, punaherukkainen, luumuinen, kevyen mausteinen, yrttinen.
Hewitson Baby Bush Mourvèdre, Australia. Alkon nro 448047. Hinta 16,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen, karhunvatukkainen, luumuinen, karpaloinen, kevyen pippurinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja