Nyt on blinien aika! Blinejä nautitaan nimenomaan helmikuussa laskiaisen aikaan. Kun blinitaikinajuuren antaa tekeytyä yön yli, tulee blineihin maidon, hiivan ja tattarijauhojen käymisen seurauksena hieman hapan maku. Lisäämällä taikinaan ennen paistamista kovaksi vatkatut munanvalkuaiset ja hieman olutta, saadaan blineihin niihin kuuluvaa rapeutta ja kuohkeutta. Blinien täytteeksi sopivat erilaiset mädit, kalat (graavi ja kylmäsavu), suolakurkku, smetana ja sipulikuutiot.
Bliniresepti (6 hlölle)
Vaihe 1:
- 25 g hiivaa
- 5 dl haaleaa maitoa
- 2 dl kermaviiliä
- 4 dl tattarijauhoja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 tl suolaa
Vaihe 2:
- 3 kpl munankeltuaista
- 3 kpl munanvalkuaista
- 1/2 plo lagerolutta
- kirkastettua voita paistamiseen
Lämmitä maito ja kermaviili kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva seokseen kulhossa. Sekoita joukkoon jauhot, mausta suolalla ja peitä kulho. Ota käyttöön tarpeeksi suuri kulho, jotta taikina ei kuohu reunojen yli. Taikina paisuu kaksinkertaiseksi. Jätä kulho huoneenlämpöön vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Vaahdota valkuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, olut ja viimeiseksi valkuaisvaahto varovasti.
Kuumenna blinipannu ja lisää pannulle kirkastettua voita. Annostele pannulle taikinaa noin puolensentin paksuisesti. Paista, kunnes blini hyytyy hieman. Käännä blini ja paista rapeaksi.
Täytteet:
- 100 g muikunmätiä
- 150 g graavilohi
- 2 dl smetanaa
- 50 g aurinkokuivattuja tomaatteja
- 3 kpl banaanisalottisipuleita
Viinilasillinen
Gentil Hugel, Ranska. Alkon nro 007483. Hinta 12,48€.
Kuiva, hapokas, miellyttävän yrttinen, sitruksinen, kevyen mausteinen.
Dopff Riesling Réserve, Ranska. Alkon nro 007561. Hinta 13,80€.
Kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, hennon aprikoosinen, mineraalinen, hennon petrolinen.
Kuvat ja tekstit: Mikko Niemi / Aromipaja