Matikan pyynti keskittyy pääosin keskitalveen, sillä se aktiivinen kylmissä vesissä. Tällöin madetta löytyy hyvin myös kauppojen kalatiskeiltä. Made paistetaan aromikkaassa veriappelsiinilla ja tillillä maustetussa voissa ja kuorrutetaan hasselpähkinärouheella. Mateen kanssa tarjoillaan rapeita lakritsipunajuuria.
Veriappelsiini-tillivoissa kypsennyttä madetta hasselpähkinärouheella (4 hlölle)
- 300-400 g ruodotonta madetta (mahdollisimman isoina paloina)
- 1 kpl veriappelsiini
- 1 dl tuoretta tilliä silputtuna
- 1 tl sokeria
- 2 rkl voita
- ½ tl valkopippuria
- 1 tl suolaa
- 2 dl hasselpähkinärouhetta
Made on keskitalven herkku
Jos et itse osaa leikata madetta ruodottomiksi filepaloiksi, voit pyytää kalakauppiasta tekemään sen puolestasi. Suolaa ja pippuroi madepalat. Anna niiden maustua vähintään 15 minuuttia.
Pese veriappelsiini huolellisesti kuuman veden alla juuresharjalla. Raasta appelsiinin kuoresta 1/4 raasteeksi. Purista veriappelsiinin mehu. Sekoita kulhossa veriappelsiinimehu, kuoriraaste, silputtu tilli ja 1 tl sokeria.
Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lisää voi. Anna voin rauhoittua hetki ja paista madepaloja voissa minuuttia molemmilta puolilta. Lisää paistinpannulle veriappelsiinimehuseos ja nosta pannu pois liedeltä. Kääntele madepaloja liemessä muutama kerta.
Kaada hasselpähkinärouhe lautaselle ja kuorruta madepalojen toinen puoli rouheessa.
Tarjoile madepalat rapeiden lakritsipunajuurien kera ja viimeistele annos muutamalla tillioksalla.
Viinilasillinen
Laroche Chardonnay L, Ranska. Alkon nro 007293. hinta 12,48€.
Kuiva, keskihapokas, itruksinen, omeinen, päärynäinen, kukkainen.
J. Moreau & Fils Chablism, Ranska. Alkon nro 571367. hinta 25,98€.
Kuiva, hapokas, omenainen, keltaluumuinen, hunajameloninen, kevyen paahteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja