Mehevä myskikurpitsasta valmistettu keikauskakku, tarte tatin on herkuttelijan unelma. Uskomatonta, että kurpitsan maku sopii tähän legendaariseen ranskalaiseen kakkuun näin upeasti. Tarte Tatin syntyi vahingossa, kun Tatinin toinen sisaruksista poltti vahingossa voi-sokeriseoksen pohjaan.

Mehevä myskikurpitsa tarte tatin (noin 8 hlölle)
- 1 kg myskikurpitsa
- 100 g voita
- 2 dl hienoa sokeria
- 1 pkt (500g) pakastevoitaikinaa
- vaniljakastiketta
Kurpitsa sopii tarte tatiniin upeasti
Kuori myskikurpitsa. Leikkaa myskikurpitsa pituussuunnassa puoliksi ja poista siitä siemenet ja rihmasto. Viipaloi kurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille ja kypsennä viipaleita uunissa 185°C 20 minuuttia.
Laita uunin kestävälle paistinpannulle voi ja sokeri sekä sulata ne. Lisää paistinpannulle myskikurpitsaviipaleet limittäin kauniisti aseteltuna. Paista seosta keskikovalla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Älä päästä muodostuvaa karamellia palamaan. Nosta pannu pois liedeltä.
Kauli sulaneesta voitaikinasta vähän paistinpannua suurempi pyöreä levy. Asettele voitaikana pannun päälle ja taivuttele sen reunat pannun sisään. Pistele pinta haarukalla. Paista kakkua uunissa (225°C) keskitasolla noin 20-25 minuuttia kunnes taikina on kullan ruskeaa. Anna piirakan vetäytyä 5 minuuttia ja irrota se pannusta reunoja pitkin. Nosta tarjoiluvati kakun päälle ja kumoa piirakka ylösalaisin vadille.
Tarjoile kurpitsa tarte tatin vaniljakastikkeen kera.

Viinilasillinen
Michel Schneider Silvaner Eiswein, Saksa. Hinta noin 18€.
Makea, miellyttävän hapokas, hunajainen, hennon viikunainen ja taatelinen.
Gancia Asti Dolce, Italia. Alkon nro 008901. Hinta 12,99€.
Makea, keskihapokas, päärynäinen, sitrusmarmeladinen, persikkainen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja