Helppotekoinen ja herkullinen savulohimousse valmistuu käden käänteessä. Lohimousse sopii parhaiten nautittavaksi uusien perunoiden kera. Moni meistä kaipaa kesähelteillä jääkaappiviileää ruokaa. Tässä siihen vastaus!
Herkullinen savulohimousse ja uudet perunat (4-6 hlölle)
- 500 g lämminsavulohta
- 3 dl tuoretta tilliä (=1 pieni nippu)
- 200 g kermaviiliä
- 1 dl majoneesia
- 2 rkl piparjuuritahna
- 1 kpl iso suolakurkku
- 1/2 sitruunan mehu
- 2 tl Dijon sinappia
- 1 tl rouhittu mustapippuri
- 1 tl hienoa sokeria
- 1 dl paahdettuja pinjansiemeniä
- 15 kpl uusia perunoita
Moni kaipaa kesähelteillä jääkaappiviileää ruokaa
Paloittele lämminsavulohi pieniksi paloiksi ja poista samalla kalasta mahdolliset ruodot. Leikkaa tilli hienoksi. Leikkaa suolakurkku pieniksi kuutioksi. Lisää kulhoon savulohipalat, tillisilppu, suolakurkkukuutiot, kermaviili, majoneesi, piparjuuritahna, puolikkaan sitruunan mehu, sinappi, mustapippuri ja sokeri. Sekoita hyvin ja laita mousse jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Moussen voit toki tehdä valmiiksi jo edellisenäkin päivänä.
Pese uudet perunat ja keitä ne runsaalla suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.
Paahda pinjansiemenet kullan ruskeiksi kuivalla paistinpannulla. Varo, etteivät siemenet pala!
Lohimousse sopii nautittavaksi myös leivän päällä tai vaikkapa espanjalaisen perunamunakkaan kera!
Viinilasillinen
That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.
Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve, Ranska. Alko nro 509877. Hinta 15,90€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, keltaluumuinen, sitruksinen, mielyttävän mausteinen.
Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, miellyttävän mineraalinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja