Kesäisin suosikkitapasannokseni Espanjassa on ehdottomasti raikas ja valkosipulinen boquerones en vinagre. Tapasannos voidaan valmistaa helposti myös Suomessa silakasta. Aito espanjalainenkaan ei huomaa makueroa alkuperäiseen annokseen verrattuna.
Espanjalainen suosikkitapas – Boquerones en vinagre (6 hlölle)
- 500 g silakkafileitä
- 2 dl sherryviinietikkaa
- ½ kpl sitruunan mehu
- 2 dl oliiviöljyä
- 5 kpl valkosipulinkynsiä
- 1 ruukku persiljaa
- 2 tl suolaa
- ¼ tl valkopippuria
Huuhtele silakkafileet kylmällä vedellä ja poista silakkafileistä nahat. Ota silakkafileetä nahan reunasta kiinni ja työnnä sormi nahan ja lihan väliin. Vetäise fileet yksitellen irti.
Sekoita kulhossa sherryviinietikka, sitruunamehu, 3 kpl murskattuja valkosipulinkynsiä, suola ja valkopippuri. Silakkafileet alkavat kypsyä etikkaliemessä ja silakkafileiden koostumus muuttuu vähitellen valkoiseksi. Marinoi silakoita kylmässä kannen alla vuorokausi, vähintään 4 tuntia.
Valuta seuraavana päivänä etikkaliemi pois. Asettele kypsyneet fileet kauniisti tarjoiluastiaan kerroksittain ja ripottele kerrosten väliin viipaloitua valkosipulia ja hienonnettua lehtipersiljaa. Kaada kalojen päälle oliiviöljyä niin paljon, että kaikki fileet peittyvät. Kalat säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa viikon.
Tarjoile vaalean leivän tai patongin kanssa alkupalana.
Viinilasillinen
Villa Wolf Pinot Noir Rosé, Saksa. Alko nro 420397. Hinta 12,98€.
Puolikuiva, hapokas, mansikkainen, punaherukkainen, sitruksinen, vadelmainen, kepeän raikas.
That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken, Saksa. Alkon nro 419677. Hinta 14,98€.
Kuiva, hapokas, punaherukkainen, mansikkainen, hennon sitruksinen.
Kaufmann Hattenheim Riesling trocken, Saksa. Alkon nro 594787. Hinta 15,98€.
Kuiva, hapokas, keltaluumuinen, omenainen, klementiininen, miellyttävän mineraalinen.
Tekstit ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja