Galette on rustiikkinen ranskalainen avopiirakka. Aromipajan galette täytetään juustoisella jogurttikastikkeella, uusilla perunoilla, herkkusienillä ja punasipulilla. Galette sopii mainiosti juhlien pitopöytään. Mielestäni sen maku jopa paranee, jos sen valmistaa edellisenä päivänä ja lämmittää hieman ennen tarjoilua.
Aromipajan herkkusieni-perunagalette (8-10 hlölle)
Pohja
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1½ dl vettä
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
Täyte
- 600 g uusia perunoita (vanhatkin käyvät)
- 300 g tuoreita herkkusieniä
- 1 kpl punasipuli
- 300 g paksua jogurttia
- 3 tl Dijon-sinappia
- 1½ dl tuoretta silputta timjamia
- 1 tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 150 juustoraastetta
- 1 kpl kanamuna
- ripaus suolaa piirakan päälle
Rustiikkinen galette on ranskalainen avopiiras
Valmista taikina yleiskoneella tai käsin. Laita sekoituskulhoon vehnäjauhot, kylmä vesi, oliiviöljy ja suola. Sekoita nopeasti kiinteäksi palloksi. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Kauli taikina leivinpaperin päälle uunipellin kokoiseksi ohueksi soikioksi.
Pese perunat hyvin ja leikkaa ne veitsellä tai mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa myös herkkusienet ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi.
Sekoita kulhossa jogurtti, sinappia, timjamisilppu, suola, mustapippuri ja juustoraaste.
Levitä jogurttijuustokastike piirakkataikinan päälle. Jätä muutama sentti reunoilta tyhjäksi. Lado jogurttikastikkeen päälle herkkusieniviipaleet, punasipuli ja perunat. Mausta ripauksella suolaa. Käännä galeten reunat täytteen päälle. Voitele reunat kananmunalla. Paista perunagalettea uunissa 200°C noin 45 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä ja kauniin värinen. Anna piirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
Viinilasillinen
Campo Viejo Cava Brut Reserva, Espanja. Alkon nro 538677. Hinta 12,58€.
Erittäin kuiva, keskihapokas, hedelmäinen, maanläheisen mineraalinen.
Mud House Sauvignon Blanc, Uusi-Seelanti. Alkon nro 569227. Hinta 15,48€.
Kuiva, hapokas, greippinen, trooppisen hedelmäinen, herukkainen, hennon mineraalinen.
Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir, Chile. Alkon nro 405567. Hinta 20,98€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, vadelmainen, karpaloinen, kevätkukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja