Valkohomejuusto Camembert on yksi tunnetuimmista ranskalaisen gastronomian symboleista. Se valmistetaan pastöroimattomasta lehmän maidosta ja sitä kypsytetään Penicillium candidum ja Penicillium camemberti-homeilla vähintään kolmen viikon ajan. Camembertiä käytetään paljon ruuanlaitossa. Juusto suositellaan nautittavaksi huoneenlämpöisenä, sillä kuumennettaessa sen hienovarainen maku ja rakenne kärsii. Juustosta saadaan pienellä vaivalla aikaan maistuva jälkiruoka, johon mustikkasiirappi antaa aromikkaan makuvivahteen.
Aromikasta Camembertia, suklaata ja mustikkasiirappia (4 hlölle)
250 g Camembertjuustoa
200 g Digestivekeksejä
100 g suklaata
2 dl mustikkasiirappia
Mustikkasiirappi
2 dl mustikoita
4 rkl sokeria
2 rkl vadelmaviinietikkaa
1 dl mustikkalikööriä
Keitä mustikoita tilkassa vettä n. 5 minuuttia ja puserra hienon siivilän läpi. Laita ainekset kattilaan ja keitä kokoon miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa kevyesti saeta. Huomaa, että mustikkasiirapin koostumus kiinteytyy sen jäähtyessä.
Ota Camembertjuusto huoneenlämpöön muutama tunti ennen tarjoilua. Leikkaa juustosta viipaleet annoksiin. Murenna keksit ja paloittele suklaa. Kokoa lautaselle ja koristele mustikkasiirapilla.
Viinilasillinen
Torres Floralis Moscatel Oro, Espanja. Alkonnro 336016. Hinta 9,99€.
Meripihkanruskea, makea, rusinainen, sitruksinen, hienostunut
Sardane Banyuls Grand Cru, Ranska. Alkonnro 336666. Hinta 13,69€.
Tiilenpunainen, makea, mausteisen viikunainen, suklainen, hennon mokkainen
Teksti ja kuvat: Aromipaja / Mikko Niemi