Uuni täyttyy sitruunan raikkaasta ja luumun makeasta tuoksusta, joka houkuttelee koko perheen keittiön ääreen. Hetken päästä pöydässä odottaa suussa sulava luumupiirakka, jonka täyteläinen maku ja pehmeä koostumus tekevät siitä vastustamattoman. Tätä herkkua ei tarvitse säilöä seuraavalle päivälle – se katoaa parempiin suihin saman tien.

Mehevä sitruunainen luumupiirakka (piirakkavuoka)
- 6-10 kpl luumuja
- 1 prk (200g) sitruunalla maustettu rahka
- 1 prk (200g) maustamatonta jogurttia
- 2 tl tomusokeria koristeluun
- 1 kpl kananmuna
- 1 dl sokeria
- 25 g voita sulatettuna
- 100 g maitorahkaa
- 2-3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Mehevää luumupiirakkaa on vaikea vastustaa
Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen kanssa ja lisää jauhoseos vaahtoon. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja rahka. Siirrä taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Voitele piirakkavuoka ja painele taikina tasaisesti vuokaan.
Pese luumut hyvin. Halkaise luumut ja poista niistä kivi. Leikkaa luumut viipaleiksi.
Sekoita sitruunalla maustettu rahka ja jogurtti tasaiseksi seokseksi. Lisää rahkaseos piirakan pohjalle. Lado luumuviipaleet kauniisti piirakan päälle.
Paista piirakkaa uunin alatasolla 175°C noin 30 minuuttia, kunnes piirakka saa upean värin ja pohja on kypsä. Anna vetäytyä hetki ennen nauttimista ja viimeistele tomusokerilla.

Viinilasillinen
Torres Floralis Moscatel Oro, Espanja. Alkon nro 336016. Hinta 12,89€.
Meripihkanruskea, makea, rusinainen, appelsiininkuorinen, hunajainen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

 
                         
                         
                         
                         
                        