Juhlat Kalaruoka Reseptit Yleinen

Mummon herkulliset katkarapublinit

4.8/5 - (33 votes)

Blinejä voi nauttia myös katkarapujen ja ihanan sitruunaruoho-limemajoneesin kera. Anna blinitaikinajuuren tekeytyä yön yli, tällöin blineihin tulee maidon, hiivan ja tattarijauhojen käymisen seurauksena hieman hapan maku. Lisäämällä taikinaan ennen paistamista kovaksi vatkatut munanvalkuaiset ja hieman olutta, saadaan blineihin niihin kuuluvaa rapeutta ja kuohkeutta.

Katkarapublini_6

Mummon katkarapublinit (6 hlölle)

Blinitaikina
Vaihe 1:

  • 25 g hiivaa
  • 5 dl haaleaa maitoa
  • 2 dl kermaviiliä
  • 4 dl tattarijauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa

Vaihe 2:

  • 3 kpl munankeltuaista
  • 3 kpl munanvalkuaista
  • 1/2 plo lagerolutta
  •  kirkastettua voita paistamiseen
Katkarapublini_1

Katkarapublinien täytteet

  • 500 g kuorittuja katkarapuja
  • 200 g aurinkokuivattuja tomaatteja

Sitruunaruoho-limemajoneesi

  • 1 kpl kananmunan keltuaista
  • 2-3 dl rypsiöljyä
  • ½ kpl lime
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • 1 tl sinappia
  • 3 rkl sitruunaruohotahnaa

Lämmitä maito ja kermaviili kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva seokseen kulhossa. Sekoita joukkoon jauhot, mausta suolalla ja peitä kulho. Ota käyttöön tarpeeksi suuri kulho, jotta taikina ei kuohu reunojen yli. Taikina paisuu kaksinkertaiseksi. Jätä kulho huoneenlämpöön vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Vaahdota valkuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, olut ja viimeiseksi valkuaisvaahto varovasti.

Kuumenna blinipannu ja lisää pannulle kirkastettua voita. Annostele pannulle taikinaa noin puolensentin paksuisesti. Paista, kunnes blini hyytyy hieman. Käännä blini ja paista rapeaksi.

Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria, 1 tl suolaa, 1 tl sinappia sekä sitruunaruohotahna. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran.

Katkarapublini_4

Viinilasillinen

Laroche Chardonnay L, Ranska. Alkon nro 007293. hinta 12,48€.
Kuiva, keskihapokas, sitruksinen, hunajameloninen, päärynäinen, kukkainen.

Wolfberger W(2), Ranska. Alkon nro 576947. Hinta 15,99€.
Kuiva, hapokas, sitruksinen, persikkainen, päärynäinen, kukkainen, mineraalinen.

Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja

Katkarapublini_3