Suomessa on sieniaika koko vuoden. Kesäisin ja syksyisin sieniä saa poimittua luonnosta, ja muihin vuodenaikoihin niitä löytyy tarvittaessa kaupasta. Tumman täyteläisen sienikastikkeen salaisuus on pitkä keittoaika.
Täyteläinen tumma sienikastike ja raviolit (4 hlölle)
- 400 g tuoreita sieniä (esim. kantarelli, suppilovahvero, herkkusieni tms.)
Esim. 1 rasia 200g herkkusieni ja 1 rasia 200g tumma herkkusieni - 1 kpl sipuli
- 2 kpl valkosipulinkynsi
- 1 dl hasselpähkinärouhe
- 2 dl portviini
- 5 dl kasvisliemi (esim. Puljonki tai Sooci Ö)
- 1 rkl sherryviinietikka
- 2 rkl tomaattipyree
- 1 rkl kalakastike (tai soijakastike)
- 1/2 dl tuoretta persiljaa
- 1/2 dl tuoretta timjamia
- 1 tl ruohittua mustapippuria
- suolaa
- voita pastamiseen
- 500 g tuore raviolit (esim. Pirkka Parhaat ravioli kanterelli)
- 4 rkl merisuolaa (keittoveteen)
- 1 dl parmesaaniraastetta
- 1 dl tuoreen basilikan lehtiä koristeluun
Anna sienikastikkeen kiehua hymyillen tunnin ajan
On tärkeää, että kastikkeen annetaan kiehua hymyillen kasaan vähintään tunnin ajan. Leikkaa sienet, sipuli ja valkosipuli paloiksi. Lisää palat ja hasselpähkinärouhe kattilaan ja paahda niitä voissa kuumalla lämmöllä muutama minuutti. Ainekset saavat ruskistua melko tummaksi. Lisää portviini, kasvisliemi, sherryviinietikka, tomaattipyree, kalakastike (tai soija), yrtit ja mustapippuri. Anna kiehua tunnin ajan. Mausta suolalla sopivaksi. Kastikkeen tulee olla maultaan intensiivisen makuista.
Keitä sieniraviolit pakkauksen ohjeen mukaan runsaalla suolalla maustetussa vedessä (n. 2 min). Valuta raviolit huolella lävikössä.
Tarjoile parmesaaniraasteen ja basilikan kera!
Viinilasillinen
2u Duas Uvas, Portugali. Alkon nro 911727. Hinta 8,68€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, mustaherukkainen, karpaloinen, paahteinen, mausteinen.
Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir, Chile. Alkon nro 405567. Ginta 19,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, vadelmainen, karpaloinen, kevätkukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja